NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  KRUŠINA.
Frangula alnus Miller, krušina olšová
Rhamnus frangula, řešetlák krušina.


Popis.
Silný keř až 7 m vysoký s tenkými, řídkými, beztrnnými větvemi, zpravidla rovnými. Kůra je zevně šedočerná, lesklá, světle tečkovaná četnými dýchacími otvory. Má střídavé, vejčité listy, zašpičatělé, celokrajné, s 6 - 8 šikmými nervy. Řapíky a na rubu i nervy jsou chlupaté. Drobné květy seskupené v chudé vrcholíky mají zelenavě bílou, pěticípou koruna Plody, zprvu zelené, brzy zčervenají a nakonec zčernají. Jsou to peckovice se třemi semeny. Kvete v červnu a květnu.

Výskyt.
Druh v Evropě rozšířený, u nás dost hojný v listnatých a jehličnatých lesích a kfovinách, v pobřežních houštinách a rákosinách od nížiny do hor.

Užívaná část.
Kůra (Cortex frangulae, C. rhamni frangulae, C. avorni).

Sběr a úprava.
Kůra se loupe v dubnu až v květnu z mladých uříznutých větví. Suší se rychle na slunných místech nebo umělou teplotou do 40°. Aby se mohla užít k léčivým účelům, musí se skladovat buď l rok, nebo zahřívat l hodinu při teplotě 100°. Tím se vytvoří z redukovaných forem antrachinonů obsažených v čerstvé kůře projímavé účinné látky. Dokud frangularosid se nerozštěpí na frangulanol a rhamnosu, může způsobit zvracení. Droga je bez pachu, má chuť slizovitou, nasládlou a poněkud hořkou.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hlavně antrachinonové glykosidy, nejvíc glukofrangulinu (3,5 - 5,0 %), jenž povzbuzuje vylučování žluči a působí na tlusté střevo. Vedle toho obsahuje kůra až 12 % tříslovin.

Užití.
Vnitřně v macerátu jako laxativum (l kávová lžička řezané kůry na 2 dl vody), také v prášku, často ve formě extraktů nebo jiných lékových forem při chronických a habituálních zácpách. Nejvyšší denní dávka je 10 - 15 g. Protihlístový účinek krušinové kůry je poněkud nejistý. Droga se zpravidla podává v kombinovaných čajových směsích, jako např. odtučňovací prostředek spolu s natí třezalky, kořenem libečku a trnkovým květem. Šálek neslazeného čaje se pije večer, nebo ráno na lačno.
Zevně se užívá v macerátu v obkladech na špatně se hojící rány a vředy. Kůra může nahradit cizozemskou Cortex cascarae sagradae.

Léčiva.
Droga je součást! přípravků Betulan, Sennagran, Species laxantes Planta, Reduktan, Cholagol a Latol sirup.

Poznámka.
Někdy se užívají i zralé plody krušiny. Sbírají se sdrhováním s větví. Na slunci se předsuší a umělou teplotou dosuší. Obsahují též antrachinonové sloučeniny. Mají projímavý účinek. Plodní droga je asi 12krát silnější, a proto se používá v menších dávkách.