NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  KUKLÍK.
Geum urbanum, kuklik městský

Popis.
Vytrvalý vysoký plevel se srstnatou lodyhou a větveným oddenkem. Spodní lyrovité listy jsou lichozpeřené, dlouze řapíkaté, horní třídílné, krátce řapíkaté, s velkými palisty, nejhořejší přisedlé. Žluté květy jednotlivě posazené na konci větví jsou složeny z 5 kališních a 5 korunních plátků, z početných tyčinek a velkého počtu pestíků. Plody jsou chlupaté nažky v ježaté hlávce s háčkovitými čnělkami. Kvete od května do října.

Výskyt.
Roste hromadně u plotů, v křoví, v zanedbaných zahradách, na rumištích i na lukách v trávě.

Užívaná část.
Oddenek (Rhizoma caryophyllatae)a nať (Herba caryophyllatae).

Sběr a úprava.
Vypraný oddenek se suší ve stínu (siličná droga). Příjemně hřebíčkově voní. Také nať vyžaduje opatrné sušení při teplotě do 35 °. Oddenky s kořeny se sbírají zejména v září a říjnu, nať záhy na jaře. Vykupuje se kořen.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hřebíčkovou silici, třísloviny, žluté pryskyřičnaté barvivo, glykosidní hořčinu gein, jež se štěpí fermentem geasou na vonný eugenol, který má antiseptické a mírně anestetické vlastnosti.

Užití.
Jako dezinficiens, mírné anestetikum a aromatikum. Vnitřně se používá v prášku 3krát denně 2 - 3 g nebo v odvaru 2 čajové lžičky řezaného oddenku na šálek vody. Pije se ráno a večer. Omezuje dráždivost hladkých svalů, působí proti průjmům, používal se při nechutenství, zánětech žaludeční sliznice a při nadýmání.
Zevně jako adstringens se používá ke kloktání, při paradentóze a zá-nětlivých onemocněních dutiny ústní. Dává se též do koupelí při hemeroidech a kožních vyrážkách.
V lékárnictví se používá k výrobě galenik (čajů, odvarů a tinktur).
Kuklík je v poslední době předmětem dalšího výzkumu.