NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  KUKUŘICE.
Zea mays, kukuřice setá

Popis.
Statná až 2 m vysoká jednoletá obilnina. Stébla má plná, hladká a lysá. Listy jsou široce čárkovité, kopinaté a na líci slabě chloupkaté. Jednodomé květy pestíkové s neobyčejně dlouhými chvostnatými bliznami jsou směstnány do úžlabních, listeny zabalených, palicovitých klasů. Květy prašníkové tvoří rozkladitě větevnaté laty. Obilka je hranatě kulovitá, různě zbarvená podle sort. Kvete od července do září.

Výskyt.
Je původem z Ameriky, u nás se v teplejších krajinách hojně pěstuje a někdy zplaňuje.

Užívaná část.
Blizny (Stigmata maydis).

Sběr a úprava.
Dlouhé chvostnaté blizny vyčnívající z palicovitých klasů se sbírají před opylením v době květu rostliny a rychle se ve stínu usuší. Droga má slabý, charakteristický, skoro nasládlý pach a natrpklou chuť.

Účinné látky a působení.
Droga obsahuje hlavně saponin (až 3 %), silici s karvakrolem (až 0,2 %), glykosidové hořčiny, alkaloidy, gumovité látky, třísloviny (až 13 %), pryskyřice, karoten, flavonová barviva, aminové látky, mastný olej obsahující koenzym Q, zvaný též ubi-chinon (1,8 - 2,5 %), cukry a minerální látky. Působí projímavě a diureticky. Podle sovětských autorů zvyšuje na základě přítomnosti saponinů vylučování žluči. Špatným sušením a stárnutím drogy vliv saponinů a silice mizí.
Po inhalaci par alkaloidů mohou nastat stavy podrážděnosti stupňující se až do deliria, doprovázeného křečovitými pohyby, svíjením a dávením.

Užití.
Vnitřně v nálevu jako diuretikum, roborans a cholagogum (5 g drogy na šálek vody, pít obden) při otocích všech druhů někdy při onemocnění cest močových a jako neškodný, velmi účinný odtučňovací prostředek. Působí také dráždivě na srdeční sval a současně zvyšuje krevní tlak. Podle posledních zpráv se využívá koenzymu Q při léčení zánětu dásní (periodontopatie). Léčba se zaměřuje nejen na tlumení zánětu dásní, ale má i účinek substituční, neboť dodává tkáním peridoncia chybějící koenzym Q v podobě přítomných ubichinonů.

Poznámka.
Kukuřice je někdy napadána snětí (Usíilago maydis), která na všech jejích částech může vytvořit deformace a jakési nádory vyplněné černými, sazoyitě práško-vitými výtrusy (sporami). Po uříznutí se nádory suší a výtrusy se mohou po pečlivém prosetí upotřebit podobně jako námel. Obsahují ustilagin a aminy.