NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  LEKNÍN.
Nymphaea alba, leknín bílý

Popis.
Vodní vytrvalá bylina se silným plazivým oddenkem a velmi dlouze řapí-katými listy, které jsou kpžovité, vejčitě okrouhlé, na bázi úzce srdčité, celokrajné a plovou na vodní hladině. Květy jsou na dlouhých stopkách, mají zelený opadavý kalich a velký počet bílých korunních plátků, z nichž vnitřní znenáhla přecházejí v tyčinky. Plodem je dužnatá, polokulovitá tobolka s četnými semeny. Buď nepuká vůbec, nebo puká nepravidelně. Kvete od června do srpna.

Výskyt.
Leknín je rozšířený v Evropě a na Sibiři. U nás roste ve stojatých a pomalu tekoucích vodách, v rybnících a tůních. Často se pěstuje v parcích.

Užívaná část.
Čerstvý oddenek (Radix nymphaeae).

Sběr a úprava.
Oddenek se sbírá na jaře a na podzim. Očistí se a omyje. Má charakteristický vodní pach a svíravě slizovitou chuť.

Účinné látky a působení.
Obsahuje chemicky a farmakologicky málo známé alkaloidy a glykosid nymfasin. Alkaloidy se snadno rozkládají.
V poslední době jsou alkaloidy leknínu středem velkého zájmu. Bylo prokázáno, že účinné principy leknínovitých rostlin mají tlumící vliv na růst nádorových buněk. Výtažky leknínu vyvolávají různé změny v chromosomové struktuře a brzdí dělení buněk (mitosu).

Užití.
Jako anafrodisiakum a cytostatikum. Vnitřně jen ve formě speciálních přípravků farmaceutických jako prostředek ke snížení pohlavní předrážděnosti. Lék může předepsat jen lékař.

Poznámka.
V teplejších krajích Čech a Moravy roste leknín bělostný (Nymphaea candida Presl.) Od leknínu bílého se liší např. tím, že laloky listů u řapíku jsou sblížené nebo se až překrývají. Kalich brzy opadává a nitky tyčinek jsou ploché. Semeník je porostlý tyčinkami jen v dolních dvou třetinách a tobolka není polokulovitá, nýbrž vejčitě kulovitá.
Oba druhy i jejich křížence je nutno chránit