NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  LÉKOŘICE.
Glycyrrhiza glabra, lékořice lysá

Popis.
Vytrvalá 1 - 2 m vysoká bylina s dřevnatým, vřetenovitým, na horním konci často kyjovitě ztloustlým kořenem, s válcovitými výběžky. Lodyhy jsou přímé, větvité, listy 10 - 20 cm dlouhé, střídavé, lichozpeřené, 4 8jařmé. Lístky jsou široce eliptické, krátce hrotité, na rubu lepkavé. Modrofialové květy jsou sestaveny v dlouze stopkaté úžlabní klasy. Plody jsou 3 5semenné lusky, asi 2,5 cm dlouhé a 6 mm široké, kožovité, červenohnědé, lysé a síťkované. Kvete v červenci a srpnu.

Výskyt.
Lékořice je původem z blízkého Orientu. V některých zemích se dnes pěstuje, u nás např. se znovu obnovuje pěstování na Moravě. Jen ojediněle zplaňuje.

Užívaná část.
Kořen (Radix liquiritiae).

Sběr a úprava.
Kořeny se sbírají v červnu nebo v říjnu (u druhu pěstovaného třetím rokem), a to nejlépe v době, kdy rostlina nasazuje květ Nejméně glycyrrhizinu mají v srpnu, jarní výnos je nižší než podzimní. Po vykopání se kořeny rychle omyjí, popřípadě oloupou a suší se nejvýše při 40 °. Droga má slabý charakteristický pach a sladkou chuť. Kořeny se loupou, aby se odstranily pryskyřičnaté, nepříjemně chutnající látky. Správně sušená, loupaná droga má sírově žlutou barvu.

Účinné látky a působení.
Obsahuje až 15 % glycyrrhizinu (kyselinu glycyrrhizinovou), glykosid liquiritin, silici, třísloviny, flavonové látky a také látky fytoncidní. Glycyrrhizin je 50krát sladší než třtinový cukr. Ve vodě pění. Jeho obsah během roku silně kolísá.
Účinné látky rozpouštějí hlen a usnadňují odkašlávání. Mají také vliv na hospodaření vodou a minerály v těle. Působí spazmolyticky, zmenšují tonus žaludku a jeho dráždivost. Rovněž se pozorovaly vedlejší účinky (otoky obličeje, později nohou a rukou, migrény apod.). V poslední době je zdůrazňován u lékořice podobný účinek jako mají kortikoidy.

Užití.
Jako expektorans, spazmolytikum, sekretolytikum a korigens. Vnitřně zpravidla jen v kombinaci s jinými drogami (odvar). Jako prostředek proti kašli a chrapotu, dále při onemocnění ledvinovými kaménky, při dně, revmatismu a jako přísada k projímavým směsím, v nichž diuretický účinek lékořice stupňuje léčení. V současné době se podávají extrakty při žaludeční vředové chorobě.
Extrakt lékořice při místním užití má zvláštní protizánětlivé účinky, podobné účinkům glukokortikoidů, hormonů nadledvinkové kůry. Drogu je nutno vždy užívat s jistou opatrností. Nedávno byl derivát kyseliny glycyrrhizinové připraven synteticky.

Poznámka.
Oddenek lékořice je znám pod lidovým názvem "sladké dřevo".