NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  LEN.
Linum usitatissimum, len užitkový

Popis.
Až 150 cm vysoká jednoletá (zřídka dvouletá) lysá bylina. Má dlouhý, světle žlutý, tenký kořen a přímou, hustě olistěnou a nahoře větvenou lodyhu. Listy jsou až 3 cm dlouhé, čárkovitě kopinaté, špičaté a celokrajné. Dlouze stopkaté květy, sestavené do vrcholičnatého květenství složeného z volných vijanů, jsou pravidelné a často až 1,5 cm široké. Mají pětičetnou, bleděmodrou nebo nafialovělou korunu (zřídka růžovou nebo bílou). Kvetou většinou jen málo hodin.
Plodem je kulovitá tobolka s asi 10 semeny (někdy jen jedním), která se u některých forem v době zralosti poltí, u jiných zůstává uzavřená ("výmlatový len"). Semena jsou až 6 mm dlouhá a 3 mm široká, podlouhle vejčitá, zploštělá, lesklá, žlutohnědá až červenohnědá, Kvete v červnu a v červenci.

Výskyt.
Je to stará kulturní rostlina. Planě už nikde neroste. Pěstuje se téměř ve všech zemích pro olej a vlákno, nejvíc v Severní Americe, Rusku a v Indii. U nás se též hodné seje v podhůří, hlavně na Vysočině.

Užívaná část.
Semena (Semen Hni).

Sběr a úprava.
Semeno se získává v době zralosti (červenec) výmlatem a vyčištěním. Pak se nechá na stinných místech doschnout. Užije-li se k dosoušení umělé teplo, nesmí překročit 40 °. Droga je bez pachu, při žvýkání slizovatí a chutná jemně olejnatě.

Účinné látky a působení.
Vosemení je sliz(3 - 6 %),uvnitř semena až 40 % mastného oleje, 25 % proteinových látek a glykosid lina-marin, který po zvlhčení vodou odštěpuje kyanovodík. Po požití se zbobtnáním slizové vrsty osemení podstatně zvýší objem střevního obsahu, čímž dochází reflektoricky k zrychlení peristaltiky a k vyprázdnění. Sliz působí ve střevě jako maz. Olej působí vnitřně i zevně jako prostředek mírnící bolest a jako mírné a účinné projímadlo.

Užití.
Vnitřně jako laxativum, mucilaginosum (1 - 2 lžíce nejlépe celých, nebo též rozmělněných semen se ráno přelije sklenkou studené vody a procezený slizový nápoj se večer vypije) jako spolehlivý prostředek proti zácpě, při zánětlivých afekcích cest dýchacích, močových a střevních. Laxativní účinek se neprojevuje tak rychle jako u chemických projímadel, ale až za několik dní.
Pro zevní užití se prášek ze semen rozmíchá s vodou v kaši na teplé obklady při zánětlivých a hnisavých procesech kožních. V lékárnictví slouží lněný olej jako podklad změkčujících mastí.

Poznámka.
Ze semen se získává extrakcí nebo lisováním za tepla olej technicky velmi důležitý. Je to mastný olej vysýchavý, který slouží k výrobě fermeží. Semena rostlin ze studeného klimatu severských zemí jsou bohatší na nenasycené kyseliny, olej z teplejších zemí nemá tu kvalita Složení oleje závisí na podnebí. K léčebným účelům se získává olej vylisováním za studena.