NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  LEVANDULE.
Lavandula spica, levandule lékařská

Popis.
Trsnatě větvený polokeřík až 60 cm vysoký s přisedlými, čárkovitými, na okrajích podhrnutými, 2,5 - 5 cm dlouhými listy. V mládí jsou listy šedoplstnaté, později zelenavé a na spodní části žláznatě tečkované. Květy jsou drobné, uspořádané do chudých lichopřeslenů, podepřených suchomázdřivými listeny. Naspodu květenství jsou lichopřesle-ny od sebe oddálené, na vrcholu ztěsnané v konečném klasa Trubkovitý, modravě šedý květní kalich je mělce zubatý, pěticípý, s fialovými chloupky. Modrá, dvoupyskatá koruna má horní pysk dvoulaločný, spodní trojlaločný. Plody jsou 4 drobné tvrdky. Bylina má charakteristickou příjemnou vůni. Kvete v červenci a v srpnu.

Výskyt.
Levandule pochází ze západního Středomoří. Dnes se ve velkém pěstuje v různých zemích, rovněž i u nás, kde místy zplaňuje.

Užívaná část.
Květ a nať (Flos lavandulae, Herba lavandulae).
Sběraúprava. V červenci až v srpnu, ještě před úplným rozvitím květu, se větévky za suchého počasí seřežou, ve stínu nebo umělou teplotou (ne vyšší než 40 °) se usuší, potom se květy sdrhnou a zbaví příměsi. Droga má silně kořenitou vůni a chutná hořce.

Účinné látky a působení.
Květy obsahují 1 - 3 % silice, především s linalyacetátem. Kromě silice mají asi 12 % tříslovin.
Látky působící fytoncidně potlačují růst baktérií. Léčivé látky mají mírný tlumivý účinek na ústřední nervstvo. Snižují poněkud krevní tlak. Osvědčují se při křečových žaludečních stavech, upravují střevní činnost při nadýmání a průjmech a působí mírně diureticky. Silice slouží jako přísada do antirevmatických a antipruginózních mazání, většinou ve formě levandulového lihu (Spiritus lavandulae).
Ve větších dávkách (přes l g) vyvolává silice omámení.

Užití.
Jako hyperemikum, sedativum a spazmolytikum. Vnitřně v nálevu (obden 3 čajové lžičky drogy na 2 šálky) jako prostředek mírně uklidňující nervy, např. při neurastenii, bušení srdce, předrážděnosti, migréně, závratích a nespavosti. Tlumí kolikové bolesti. Používá se také jako žaludeční prostředek při žaludečním kataru, při střevním nadýmání, při průjmech a jako mírné diuretikum.
Zevně se užívá do koupelí, při špatně se hojících ranách nebo ve formě mazání při dně, revmatismu, zánětech nervů apod. Používá se také do kosmetických koupelí.

Poznámka.
Z květů se destilací získá levandulová silice hojně užívaná ve voňavkářství.