NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  LIBEČEK.
Levisticum officinale, libeček lékařský

Popis.
Mohutná vytrvalá bylina se silným dužnatým oddenkem, větvitými aromatickými kořeny a s lodyhou až 200 cm vysokoa Lodyha je oblá, rýhovaná a nahoře větveni Listy se podobají celerovým. Spodní jsou veliké, dlouze řapíkaté a 2 - 3krát zpeřené. Skládají se z lístků kosníkově vejčitých až klínovitě podlouhlých a stříhaných. Lodyžní listy jsou krátce řapíkaté, peřenodílné a nedělené, kopinaté. Žluté květy jsou seskupeny v okolíky. Plody (dvounažky) jsou až 7 mm dlouhé a asi 3 mm široké, žlutohnědé. Celá rostlina je silně aromatická, zapáchá po celera Kvete v červenci a v srpnu.

Výskyt.
Libeček je původem z Přední Asie, roste planě v jižní Evropě. U nás se místy vysazuje v zahrádkách. Planý se vyskytuje na lukách a v pobřežních houštinách.

Užívaná část.
Oddenek s kořeny (Radix levistici, R. ligustici), někdy plod (Fructus levistici).

Sběr a úprava.
Oddenek se sbírá na podzim 2. nebo 3. roku. Rychle se omyje a ve stínu usuší. Při umělé teplotě se suší do 40 °. Silnější oddenky se půlí. Droga má charakteristicky kořenitý pach a zprvu nasládlou, potom ostře kořenitou a poněkud hořkou chuť. Sušené oddenky snadno přijímají vlhkost a často jsou napadány hmyzem.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hlavně silici (0,6 - 1,0 %), která je tvořena ze 70 % ftalidy. Hlavní obsahovou složkou je terpineol. Dále droga obsahuje furokumariny, karvakrol, kumarin aj.
Užívá se jako diuretický prostředek. Působí zvýšené vylučování chloridů, povzbuzuje vylučování trávicích šťáv a mírní bolesti při přílišném nadýmání.

Užití.
Jako diuretikum vnitřně v nálevu (denně l čajová lžička řezané drogy na 2 šálky vody, v prášku 3krát denně na špičku nože před jídlem. Nedoporučuje se podávat libeček delší dobu, zejména dětem.
Užívá se při zánětu dolních cest močových a močového měchýře, při otocích k zvýšenému vylučování tekutin a pro povzbuzení vylučování žluči, při úpravě žaludečních a střevních obtíží apod. Rovněž při katarech dýchacích orgánů (též k inhalaci). Zevně jako přísada do koupelí při špatně se hojících ranách.

Poznámka.
Z kořenů je možno destilovat silici (Oleum levistici). Někdy se též užívá nať, která se sbírá v době květu v červenci a srpnu a pečlivě se suší. Obsahuje silici, hořčiny a pryskyřici. Někdy se sbírá plod, ovšem jen k získání silice.
Libeček se také užívá v domácnosti jako koření do omáček.