NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  LICHOŘEŘIŠNICE.
Tropaeolum majus, lichořeřišnice větší (kapucínka váčšia)

Popis.
Jednoletá až vytrvalá bylina s masitou, poléhavou nebo popínavou lodyhou a dlouze řapíkatými listy s okrouhlou, dlanitě až desetidílnou čepelí. Květy jsou úžlab-ní, nejčastěji oranžově žluté s ohnivě červenými pruhy. Plod je trojpouzdrá tobolka, zakulaceně ledvinovitá, masitá, v době zralosti svraskle zbrázděná, špinavě hnědá. Kvete od května do října.

Výskyt.
Pochází z Jižní Ameriky. U nás se často pěstuje, ojediněle zplaňuje.

Užívaná část.
Čerstvá šťáva, čerstvá semena (i sušená), květy a listy (Semen, Plos, Herba tropaeoli majoris).

Sběr a úprava.
Bylinné části se sbírají po celou dobu vegetace, plody pak v době zralosti, postupně v srpnu a v září. Ponechávají se v suché místnosti doschnout, semeno se vyluští a zbaví šedožlutého zkorkovatělého obalu. Mají zemní, bramborový pach, zprvu jsou bez chuti, později palčivě ostré.

Účinné látky a působení.
Rostlina obsahuje glykosid glu-kotropeolin, který se štěpí enzymem myrosinem v silici se 76 - 90% benzylisothiokyanátu, glukózu a kyselý síran draselný. Vylučuje se močí a působí hlavně bakteriostaticky na stafylokoky, Próteus vulgaris, streptokoky a salmonely. Isothiokyanatan benzylnatý se řadí mezi antibiotika rostlinného původu.
Antibiotické substance se začnou vylučovat močí už za 2 - 3 hodiny a vylučování dostoupí maxima za 4 - 10 hodin. Částečně se také vylučují i plícemi, a tím příznivě ovlivňují infekční afekce dýchacích cest.

Užití.
Jako dezinficiens močových cest vnitřně 30 g vylisované šťávy nebo 40 - 50 g salátu z rostliny. Užívá se při zánětech horních cest dýchacích a chronických zánětech plic, dále při akutních a chronických zánětech močových cest vyvolaných hlavně smíšenou infekcí.