NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  LÍPA.
Tilia cordata Miller, lípa srdčitá
Tilia platyphyllos Scopoli, lípa velkolistá


Popis.
Vysoké stromy s košatou korunou. Listy mají dlouze řapíkaté. Lípa srdčitá má listy nesouměrně srdčité okrouhlé, ostře pilovité, na líci zelené a na rubu modrozelené, v úžlabí žilek chlupaté. U lípy velkolisté jsou listy větší, mají v úžlabí nervů bělavé chomáčky chloupků a proti lípě srdčité jsou po obou stranách stejně zbarvené. Z úžlabí listů vyrůstají dlouze stopkatá květenství (vijany) s velkým blanitým, zelenožlutým, jazykovitým listenem. Květenství lípy srdčité tvoří 5 - 15 květů, lípy velkolisté 3 - 9 květů. Plody jsou téměř kulovité nažky. Lípa velkolistá kvete v druhé polovině června, srdčitá asi o 14 dní později.

Výskyt.
Oba druhy jsou rozšířeny v celé Evropě. Hojně se pěstují v listnatých hájích, na slunných stráních a v alejích od nížin do podhůří.

Užívaná část.
Květ (Plos tiliae).

Sběr a úprava.
"Květ", vlastně květenství s blanitým, jazykovitým listenem se sbírá hned na počátku rozkvétání za suchého počasí a rychle se suší ve stínu v průvanu. Uměle se suší jen velmi mírným teplem (nejvýš do 35 °) a droga se neprohrabává. Předsušení na slunci je nevhodné. Chybné je také sušení nad horkými topnými tělesy. Slunce a vyšší teplota nepříznivě působí na chemismus drogy.
Květenství s poupaty ani odkvetlá květenství s malými chlupatými plody se nesbírají. Droga má slabě kořenitý pach a nasládle slizovitou chuť.

Účinné látky a působení.
Zatím je z hlavních obsahových složek známa pouze silice (0,04 %) s hlavní látkou farnesolem, sliz, glykosidy a látky blízké tokoferolu (vitamínu E). Lipový květ působí diaforeticky, protizánětlivě a lehce diureticky, utišuje křeče a rozpouští hleny.

Užití.
Vnitřně v nálevu především jako diaforetikum (1 lžíci, 2 - 4 g drogy na sklenku, 3 - 4 sklenky horkého čaje denně) při infekčních nemocech a horečnatých onemocněních, kdy je žádoucí potná kúra (rýma, kašel, zahlenění dýchacích cest, zánět průdušek), též při onemocnění ledvin a měchýře močového i jako prostředek podporující žaludeční a střevní činnost.
Jinak má stejné použití jako květ bezu černého, s nímž se často kombinuje.

Poznámka.
Protože se často u nás v parcích vysazuje lípa americká (Tilia americana), jejíž květenství se ve sběrnách nevykupuje, je nutno se vyvarovat záměny. Lípa americká má veliké, široce oválné, na rubu světlejší listy, pětikvěté i vícekvěté vidlany a přisedlý listen. Čaj z jejího květu způsobuje u přecitlivělých lidí dávení a průjem.
Rovněž se často v parcích pěstuje k léčebným účelům nevhodná lípa plstnatá (Tilia tomentosa Moench).