NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  LÍSKA.
Corylus avellana, líska obecná

Popis.
Nenáročný užitkový keř, vzácně strom s šedohnědou borkou. Listy má řapíkaté, podlouhle vejčité, poněkud zašpičatělé, dvakrát pilovité a zvláště na rubu roztroušeně chloupkaté. Květy prašníkové se objevují zjara v převislých jehnědách, kdežto květy pestíkové jsou směstnané do květenství podobných pupenům, z jejich vrcholů vyčnívají nitkovité, Červené čnělky. Je to rostlina jednodomá. Plody jsou kulovitě vejčité oříšky s osemením skořicově hnědým. Kvete v březnu a v dubnu.

Výskyt.
Líska je rozšířena v Evropě; u nás je poměrně hojná ve světlých listnatých hájích jako křovinatý podrost a pěstuje se i v zahradách.

Užívaná část.
List (Foliům avellanae).

Sběr a úprava.
Listy se sbírají v červnu a v červenci. Rychle se suší. Umělou teplotou nejvýš do 40°. Droga je bez pachu, chuti slabě svíravé a poněkud hořké.

Účinné látky a působení.
Obsahuje malé množství glyko-sidu myricitrinu a myricitrosidu, silici, tříslovinu a flavonové deriváty. Tyto látky působí spazmolyticky a uklidňují střevní peristaltiku.

Užití.
Vnitřně jako spazmolytikum a diuretikum (2 čajové lžičky řezané drogy na šálek vody) při křečích hladkého svalstva trávicího traktu, dyspepsiích, nadýmání a průjmech. Též k přípravě chutného čaje s diuretickým účinkem při chorobách dolních cest močových. Dnes je to droga zastaralá a málo užívaná.

Poznámka.
Lískové oříšky se odedávna vykupují jako olejnaté plody. Listy se dnes používají k přípravě kosmetických výrobků. Nahrazují hojné uživané listy vilínu virginského.