NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  LNICE.
Línaná vulgaris Milí., lnice květel

Popis.
Krtičníkovitá, plevelovitá, vytrvalá bylina vyhánějící z plazivého oddenku přímou, lysou, asi 30 - 60 cm vysokou lodyhu porostlou čárkovitými až čárkovitě kopinatý-mi, celokrajnými listy s okrajem částečně ohrnutým. Květy jsou sestaveny v hustý konečný hrozen; mají pětidílný kalich a žlutou ostruhatou korunu, v jícnu na spodním pysku oranžově zbarvenou. Stojí na žláznatě chlupatých stopkách. Koruna je asi 9 mm dlouhá. Plod je vejčitá, dvoupouzdrá, mnohosemenná tobolka. Kvete od června do září.

Výskyt.
Květel je rozšířený v Evropě i na Sibiři, u nás je hojný zejména na polích, úhorech, na pastvinách a mezích, a to od nížiny až do horského pásma.

Užívaná část.
Nať (Herba linariae).

Sběr a úprava.
Kvetoucí nať se sbírá od června do září seřezáváním asi 18 cm od země. Suší se ve stínu. Umělá teplota při sušení nesmí být vyšší než 40°. Droga je bez pachu a má chuť nepříjemně hořkou.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hlavně flavonový glykosid linarin, pektolinarin a neolinarin. Pravděpodobně obsahuje ještě další látky, kromě rozličných organických kyselin (citrónové, jablečné, mravenčí, linarové aj.).
Působí protizánětlivě, projímavě a diureticky.

Užití.
Vnitřně v nálevu jako mírné laxativum a diuretikum (1 - 1,5 čajové lžičky řezané drogy na sklenku vody na l den) při chorobách se zvýšeným zadržováním vody v těle. Ve směsích s jinými drogami působí jako diaforetikum, vyvolává pocení. Zevně ve formě kašovitého obkladu (20 g svařit v půl litru mléka) nebo v masti pořízené z výtažku rostliny (Unguentum linariae) při křečových žilách, hemeroidech a různých kožních vyrážkách.