NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  LOBELKA.
Lobelia inflata, lobelka nadmutá, †(jedovatá)

Popis.
Jednoletá nebo dvouletá jedovatá bylina až 50 cm vysoká. Má jednoduchou, brázdovitě hranatou, drsně chlupatou, nahoře rozvětvenou lodyhu, v dolní části často červenofialově zbarvenou. Listy střídavé, peřenožilné, dolejší krátce řapíkaté, podlouhlé a tupé, hořejší menší, přisedlé, vejčité až kopinaté.
Všechny listy jsou nestejně vroubkovaně pilovité, na obou stranách roztroušeně pyrite. Pětičetné, bělavé nebo světle modravé květy jsou sestaveny v hrozny.
Plod je kožovitá, břichatě nadmutá dvoupouzdrá tobolka, věnčená zbytky kalicha.

Výskyt.
Je domácí ve východní části Severní Ameriky. U nás se vyskytuje jen velmi zřídka. Pokusy o pěstování většinou zklamaly.

Užívaná část.
Nať (Herba lobeliae).

Sběr a úprava.
Její nať se seřezává v době zralosti (srpen), když tobolky hnědnou a začnou usychat. Přirozeným teplem se suší na stinných a vzdušných místech. Droga nemá obsahovat víc než 10 % vody. Ztráta alkaloidů nastává při použití teploty nad 40°. Droga má slabý pach, chuť zprvu slabě, pak silně ostrou a škrablavou.

Účinné látky a působení.
Obsahuje asi 0,3 % alkaloidů, např. lobelin, lobelanin, lobelanidin, norlobelanin, isolobelanin, isolobi-nin, fytosteron, inflatin, dále tuk, pryskyřici, kyselinu lobeliovou a také asi chelidonovou.
Je velký rozdíl mezi účinkem čistých látek, tedy např. lobelinem, a účinkem extraktu.
Největší obsah alkaloidů mají vršky natě a tobolky, kdežto lodyhy a listy, které tvoří základ drogy, mají nejmenší množství alkaloidů. Toxicita drogy není příliš velká, protože alkaloidy se v těle mimořádně rychle rozkládají.
Účinné látky dráždí ústřední nervstvo, zvláště jeho dýchací centrum. Působí jednak prohloubení a zrychlení dechu, jednak útlum křečových stahů hladkého svalstva bronchiálního. V poslední době se droga nahrazuje čistými látkami. Lobelin se vyrábí synteticky.

Užití.
Vnitřně ve formě nálevu jako antiastmatikum a analepti-kum (l g drogy na šálek vody, 3 - 4 lžíce denně). Za dozoru lékaře se podává při astmoidních záchvatech k usnadnění odkašlavání a ke stimulaci a zlepšení dýchání. Antiastmatický účinek mají vedlejší alkaloidy (např. isolobinin), kdežto lobelin sám nemá tak důležitou úlohu. Droga nebo extrakt se přidává do různých antiastmatických směsí a farmaceutických přípravků.

Poznámka.
Lobelka byla starým lékem Indiánů. Droga chutná palčivě po tabáku a v Americe ji také nazývají "indiánský tabák". K léčebným účelům se užívají také druhy Lobelia cardinalis, Lobelia syphilitica a Lobelia chinensis Lour.