NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  MACEŠKA.
Viola tricolor, violka trojbarevná

Popis.
Jednoletá i víceletá až 30 cm vysoká bylina s krátkým oddenkem a krátkou, trojhrannou, dutou, často položenou lodyhou. Listy jsou dlouze řapíkaté, s peřenosečnými palisty, vejčité až kopinaté, na okraji vroubkované. Květy jsou nevonné, vyrůstají na dlouhých stopkách v paždích listů, mají korunní plátky nažloutlé a zčásti fialové. Přední plátek koruny je protažen v pstruhu. Plod je kulovitá tobolka, která puká třemi chlopněmi. Kvete od května do října.

Výskyt.
Je to druh v Evropě, Asii i Severní Americe rozšířený jako plevel. U nás roste v polích, na pustých místech, na mezích, u cest a na pastvinách v nížině i pahorkatině.

Užívaná část.
Nať (Herba violae tricoloris, H. jacae, též H. tri-nitatis).

Sběr a úprava.
Sbírá se kvetoucí nať od května do září seřezá-váním zelené, neodkvetlé části blízko nad zemí. Nať se může sbírat 2 - 3krát do roka. Suší se ve stínu, pokud možno rychle. Umělá teplota nesmí být vyšší než 50°. Droga je bez pachu a má poněkud nasládlou chuť. Musí mít přirozenou barvu živé rostliny.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hlavně saponiny a silici z velké části složenou ze sloučenin kyseliny salicylové, alkaloid violin, sliz, třísloviny, v květech flavony (violaquercitrin) a anthokyanový glyko-sid. Lihový výtažek je účinnější než vodný nálev. Pokud jde o saponiny, existuje velká variabilita v obsahu jedinců.
Saponiny jsou zejména v kořenech.
Účinné látky usnadňují odkašlávání, působí příznivě na vylučování moči a léčivě ovlivňují vyrážky, zvláště u dětí. Působí také dobře při revmatismu.
Aktivují výměnu látkovou. Urychlují vylučování škodlivých látek z organismu.

Užití.
Vnitřně v nálevu jako expektorans, sekretolytikum a diuretikum (2 čajové lžičky na 2 šálky vody jako denní dávka) při onemocnění cest dýchacích, při černém kašli, nemocech plicních, dále při kataru močového měchýře a při potížích s močením a rovněž k povzbuzení výměny látkové při revmatismu a dně. Droga se užívá většinou v čajových směsích, nikoli sama.
Zevně se používá v obkladech nebo koupelích při některých kožních vyrážkách. Po velkých dávkách a dlouhodobém užití se může dostavit zvracení, průjem a svědivé kožní puchýřky.

Poznámka.
Violka trojbarevná je velmi proměnlivá rostlina. V lékařství se užívá většinou Viola tricolor L. var. vulgaris Koch (má delší korunu než kalich) a Viola tricolor var. arvensis Murray (má kratší korunuj Tvrdí se, že droga z druhé odrůdy je účinnější.