NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  MAŘINKA.
Asperula odorata L, mařinka vonná

Popis.
Je to vytrvalá bylina s tenkým plazivým oddenkem a čtyřhrannou, přímou lodyhou s bohatými listovými přesleny. Listy jsou kopinatého tvaru, hrotité a na okraji drsné. Drobné květy tvoří vrcholičnaté laty. Mají trubkovitě zvonovitou, bílou korunu. Příjemně voní. Plod je kulatá, hákovitě štětinatá dvojnažka.
Kvete v květnu a červnu.

Výskyt.
Je rozšířená v Evropě, Asii a Severní Americe. U nás roste hlavně ve stinných bukových lesích.

Užívaná část.
Nať (Herba asperulae).

Sběr a úprava.
Nať se sbírá krátce před květem rostliny a suší se rychle ve stínu. Při umělém sušení nesmí teplota překročit 35°. Neopatrným sušením snadno hnědne. Droga má pach po kumarinu (vůni čerstvého sena), chuť poněkud kořenitou a nahořklou.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hlavně kumarinové glykosidy, glykosid asperulosid, tříslovinu a hořčinu. Na jaře je obsah nejvyšší, do podzimu klesne asi na šestinu. V malých dávkách organismus posilňuje a uklidňuje. Glykosidy rozšiřují periferní cévy. Obě hlavní obsahové látky jsou také spazmolytikem. Asperulosid má účinek proti-zánětlivý. Droga je dnes nahrazena jinými prostředky. Lze ji považovat za zastaralou. Občas se ještě užívá v lidovém léčitelství. Je nutné se vystříhat příliš vysokých dávek, protože kumarin může vyvolat zvracení, bolesti hlavy a závratě.

Užití.
Jako sedativum, spazmolytikum a antiflogistikum vnitřně v nálevu (1 Čajová lžička řezané drogy na šálek vody). Působí při střevních bolestech z nadýmání. Hlavní účinek záleží v uklidnění potíží nervového podkladu. Užívala se při nespavosti, podrážděnosti, bušení srdce, hysterii a menstruačních potížích. Ve směsích s jinými drogami obsahujícími kumarinové glykosidy se používá mařinka při varikosním komplexu, hemeroidech, poruchách prokrvení apod. V rekonvalescenci se používá jako podpůrný prostředek.

Poznámka.
Nať mařinky se často užívá do bylinných likérů a vín ("májový nápoj") s kumarinovým aromátem. Je nutno se vystříhat většího konzumu těchto nápojů, poněvadž se po nich dostavují těžké bolesti hlavy až otravy.