NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  MATEŘÍDOUŠKA.
Thymus serpyllum, spec. coll., mateřídouška obecná

Popis.
Drobná, polokeřovitá, aromatická, vytrvalá bylina naspodu se slabě zdřevnatělými větvičkami, zčásti poléhavými a zčásti přímými. Lodyhy jsou načervenalé, asi 10 - 30 cm dlouhé a l mm tlusté a úplně nebo jen na hranách chloupkaté. Krátce řapíkaté, vstřícné drobné listy mají vejčitý nebo čárkovitý tvar a jsou naspodu obyčejně brvité. Nachové nebo bledě růžové až bílé stopkaté květy jsou uspořádané do strboulovitých licho-přeslenů. Mají chlupatý pětizubý kalich a dvoupyskou korunu. Plody jsou tvrdky. Kvete od června do září.

Výskyt.
Mateřídouška se vyskytuje v Evropě, ve střední a severní Africe a Americe. U nás roste hojně na suchých stráních, při okrajích cest a na mezích. Uvedený souborný druh obsahuje množství druhů.

Užívaná část.
Nať (Herba serpylli).

Sběr a úprava.
Mateřídoušková nať se sbírá krátce před květem nebo za květu, tj. v červnu až září. Seřezáváme kvetoucí vršky, nez-dřevnatélé, bylinné části. Sušíme je pokud možno rychle ve stínu a v průvanu. Při umělém sušení teplota nesmí převyšovat 35°.
Slunce při sušení velmi škodí. Drogu pokud možno neobracíme, drolí se. Větvičky nemají být silnější než l mm. Droga má příjemně aromatický pach a kořenitou, nahořklou chuť.

Účinné látky a působení.
Droga obsahuje hlavně silici (až 0,6 %) s hlavní látkou cymolem a thymolem. Kromě silice má droga asi 7 % tříslovin, dále kyselinu ursolovou, flavony a fytoncidně působící látky. Množství a chemické složení silice závisí na lokalitě rostliny. Nejvíc silice mají rostliny ze slunných stanovišť.
Thymol je silné antiseptikum. Je 25krát účinnější než fenol, má také tu přednost, že neleptá, nýbrž vyznačuje se jen malým místním drážděním. Přispívá k odstranění pachu. Karvakrol se chová podobně jako thymol, je však poněkud toxičtější. Mateřídouška uvolňuje hleny a mírní kašel. Ovlivňuje poruchy trávení především tam, kde zabraňuje tvorbě plynů, uvolňuje křeče apod. Tříslovinná složka působí proti průjmu. Zevně vyvolává překrvení pokožky.

Užití.
Jako expektorans, adstringens a obstipans vnitřně v nálevu (l čajová lžička řezané natě na šálek vody, několikrát denně) při katarech dýchacích cest a dráždivém a černém kašli. Rovněž při poruchách žaludečních a střevních (nadýmání) a jako účinný prostředek při průjmech.
Zevně v obkladech nebo koupelích při hnisavých ranách. Užití je jinak stejné jako u tymiánu.