NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  MEDVĚDICE.
Arctostaphylos uva-ursi Sprengel, medvědice léčivá

Popis.
Brusince podobný, vždy zelený, nízký polokeřík s poléhavým kmínkem a listy podlouhle obvejčitými, na líci tmavšími a na rubu s vyniklou nervaturou. (Brusinka se liší tím, že má větve vždy vystoupavé, nervaturu na listovém líci zpeřenou a na rubu listů hnědé tečkování.) Bílé nebo růžové květy kratičce stopkaté s pětizubou baňkovitou korunou jsou sestaveny v chudé, převislé hrozny. Plod je červená peckovice nakyslé chuti. Kvete v dubnu a květnu.

Výskyt.
Je rozšířená v Evropě, Asii a Americe. U nás roste ve světlých, vřesovitých a křovinatých prostorech horského pásma, zejména na Slovensku. V Čechách vzácně.

Užívaná část.
List (Foliům uvae-ursi).

Sběr a úprava.
List se může sbírat prakticky celý rok, nejlépe však na jaře nebo na podzim sdrhováním. Suší se na slunci nebo ve stínu. Při pomalém sušení může klesnout obsah arbutinu na 2 %. Zahnědlé listy se po sušení odstraní. Droga je bez pachu, chutná svíravě a slabě hořce, po chvíli nasládle. Rostlina je chráněná, droga se dováží.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hlavně arbutin (až 11 %), metylarbutin a tříslovinu (až 15%), z flavonů isoquercetin, a dále urson a fytoncidní látky. První dvě látky se za určitých podmínek mění ve sloučeniny podobné fenolu (hydrochinonu a metylhydrochinonu) a působí dezinfekčně. Štěpení se uskutečňuje především v močových cestách postižených zánětem, ne však ve zdravých orgánech. Třísloviny vyvolávají někdy u citlivých pacientů dávení a nevolnost.

Užití.
Jako dezinficiens močových cest a antiseptikum vnitřně v nálevu (2 čajové lžičky 5,5 g řezaných listů na šálek vody, pít obden). Nesmí se vařit, protože pak je čaj hořký a méně účinný. Také se užívá v prášku (2 g prášku 3 - 4krát denně).
Používá se jako pomocný prostředek zvláště při chronických zánětech močové trubice a močového měchýře, pánvičky ledvinné, při močovém písku a močových kaméncích. Při nemocech močového ústrojí se může použít jen tehdy, je-li moč zásaditá. Toho lze dosáhnout podáním natrium bicarbonicum. Léčení musí kontrolovat lékař, protože při vysokém dávkování může droga způsobit dokonce glykosurii a poškození jater. Tříslovinný obsah listů může také při dlouhodobém užívání vyvolávat zácpu.

Poznámka.
Někdy se droga medvědice falšuje listy brusinky (Vaccinium vitisi-daea) nebo listy zimostrázu (Buxus sempervirens).