NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  MĚSÍČEK.
Calendula officinalis, měsíček zahradní

Popis.
Okrasná zahrádkářská rostlina zpravidla jednoletá (zřídka dvouletá) s vřetenovitým kořenem a větvenou, až 50 cm vysokou lodyhou. Spodní listy jsou kopisťovité, horní téměř kopinaté nebo eliptické, až 12 cm dlouhé a chlpupkaté. Větve jsou zpravidla ukončeny oranžově žlutým květem s dvouřadým zákrovem, jazykovitými květy okrajovými a trubkovitými v terči. Sedí na plochém lůžku.
Malé plody (nažky) jsou člunkovité článkovité, na hřbetní straně ostnité. Kvete od června do podzimu.

Výskyt.
Je domácí v Evropě a Orientu. U nás se od pradávna pěstuje a někdy zplaňuje.

Užívaná část.
Květ s kalichem nebo bez kalichu (Flos calendulae cum calyce seu sine calyce).

Sběr a úprava.
Za suchého počasí se sbírají jednotlivé obvodové květy bez lůžka a zákrovu nebo s ním. Suší se rychle ve stínu. Při sušení umělým teplem za silného větrání nesmí být teplota vyšší než 60 - 70°. Droga má slabý pach, chuť slanou, trpkou a nahořklou. Musí být chráněna před světlem, aby se zachovala barva drogy a předešlo se rozkladu účinných látek. Snadno přijímá vzdušnou vlhkost, a proto se doporučuje občasné přesušení.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hlavně silici, saponin, asi 19 % hořčiny kalendenu a kalendulinu, různé karotenoidy, kyselinu salicylovou aj. Hlavním nositelem účinku jsou polyacetylenové sloučeniny. Příznivé působení měsíčku je dáno součinností silice a xanthofylu za působení kalendulinu a slizových látek. Měsíček má podobné účinky jako arnika. Působí spazmolyticky, povzbuzuje sekreci žluči, zastavuje další růst baktérií, při zevním upotřebení urychluje hojení hnisavých a špatně se hojících ran se zánětlivým okolím a užívá se i proti plísním a při bércových vředech.

Užití.
Vnitřně jako spazmolytikum a choleretikum v nálevu (1 - 2 čajové lžičky drogy na půl litru vody) ke zvýšení sekrece žluči při špatné evakuační a koncentrační činnosti žlučníku, při žloutence a jaterních chorobách. Častější formou podání je tinktura, extrakt nebo šťáva.
Zevně se užívá v obkladech a mastech, obyčejně připravovaných z čerstvých květů k ošetření špatně se hojících a hnisavých ran.

Poznámka.
Květy měsíčku zahradního jsou také významným kosmetikem hlavně v západních zemích. Odvar zjemňuje a zvláčňuje pleť. Kombinuje se ještě s jinými druhy kosmeticky působivých rostlin.