NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  MOCHYNĚ.
Physalis alkekengi, mochyně židovská třešeň

Popis.
Až 60 cm vysoká vytrvalá bylina s plazivým oddenkem a přímými jednoduchými, tupě hranatými lodyhami. Listy má řapíkaté, široce vejčité, naspodu poněkud uťaté, zpravidla celokrajné. Dlouze stopkaté, úžlabní bílé květy mají kalich síťkovitě žilkovaný, který se po odkvetení značně zveličuje a červeně zbarvuje.
Plod je červená nebo oranžová bobule, uzavřená ve zvětšeném, měchýřovitě nafouklém rumělkově červeném, dekorativním kalichu. Kvete od května do srpna.

Výskyt.
V Evropě je značně rozšířená. U nás se vyskytuje velmi porůznu na rumištích, mezi ploty, na vinicích, v karpatských listnatých lesích, v Českém středohoří a jinde. Místy vystupuje do horského pásma. Pěstuje se i v zahrádkách.

Užívaná část.
Plod (Fructusphysalidis alkekengi).

Sběr a úprava.
Plod se sbírá v době zralosti, zbavuje se mě-chýřovitého kalichu a suší se ve stínu. Umělá teplota při sušení nemá překročit 40°. Droga je bez pachu a chutná nasládle hořce.
Účinné látky a působení. Je to chemicky a farmakologic-ky málo probádaný druh. Až dosud je známo, že obsahuje hlavně hořčinu fysalin a vitamín C (více než citrón), karotenoid fysalein a alkaloidy. Působí diureticky.

Užití.
Vnitřně v nálevu (15 - 30 g plodů na půl litru vody, denně 2 sklenky) jako diureticky prostředek k vylučování solí kyseliny močové, při onemocnění ledvin a močových cest, při otocích, dně a revmatismu. Pro vysoký obsah vitamínu C se užívá také v rekonvalescenci. Dnes se používá velmi málo.