NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  MOŘENA.
Rubla tinctorum, mořena barvířská

Popis.
Až 80 cm vysoká bylina s červeným výběžkatým, vytrvalým oddenkem, s lodyhou poléhavou nebo vystoupavou, křídlaté čtyřhrannou, posázenou háčkovitými ostny.
Listy jsou tuhé, světle zelené, krátce řapíkaté, kopinaté až podlouhle vejčité. Jsou sestaveny do 4 6četných nepravých přeslenů. Zelenavě žluté, většinou pětičetné květy jsou uspořádané do řídkých vidlanovitých lat Plod je červená, asi jako hrách velká, hladká peckovice. Kvete od června do srpna.

Výskyt.
Roste v jižní Evropě od Španělska až po Malou Asii. U nás se kdysi hojně pěstovala. Dnes se místy vyskytuje zplanělá. Kultury byly obnoveny v pokusném měřítku jen Částečně, aby kryly potřebu naší farmaceutické výroby.

Užívaná část. Oddenek s kořenovými výběžky (Radix rubiae tinctoriae, Radix alizari).
Sběr a úprava. Nejlépe se sbírá na podzim, nejčastěji v září z rostlin ve 2. - 3. roce. Řádně se očistí a suší buď na slunci, nebo umělým teplem. Po usušení se doporučuje chránit drogu před světlem a přístupem vzduchu. Je červenohnědě zbarvená, má slabý typický pach a chutná poněkud svíravě a nahořkle.

Účinné látky a působení.
Obsahuje antrachinonové glykosidy, např. kyselinu ruberythrovou, galiosin, purpurin a munjistin, peíc-tinové látky a organické kyseliny. Barviv je asi 1 - 3 %. Kyselina rubery-thrová působí příznivě při kaméncích ledvinových a močového měchýře, má diuretické a dezinfekční účinky. Příznivý účinek mořeny v léčbě ledvinových a močových kaménků záleží ve snížení tonusu hladkých svalů močových cest a zvýšení peristaltiky.

Užití.
Jako diuretikum a dezinficiens vnitřně ve formě odvaru (3krát denně 1 čajová lžička řezané drogy na sklenku vody nebo 3krát denně až 10 g práškované drogy) při kamenech ledvin a močového měchýře. Některé izolované látky mořeny spolu ve směsi s jinými látkami mohou se s výhodou používat profylakticky po spontánním odchodu kaménků.
V lidovém léčitelství se mořena také používá při zlomeninách kostí a rachitidě. Upotřebuje se také zevně k ošetřování vředů a špatně se hojících ran.

Poznámka.
Při delším užívání mořeny barvířské se růžově zbarvuje moč, pot, hleny, mléko a kosti. Dříve se mořena používala jako barvicí prostředek. Dnes je vytlačena uměle připraveným alizarinem.