NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  MRKEV.
Daucus carota, mrkev obecná

Popis.
Jednoletá až dvouletá bylina typického pachu, s vysokou, pfímou, nahoře větvenou lodyhou. Má listy 2 - 4krát zpeřené, trojboce vejčité, řapíkaté a peřenosečné. Úkrojky jsou zastřihované. Květy jsou žlutavě bílé a tvoří okolíky. Prostřední kvítek v okolíku je někdy tmavofialový. Okolíky mají obal i obalíčky. Listeny obalů jsou peřenodílné, listeny obalíčkú nedělené nebo 2 - 3klané. Plody (nažky) jsou vejčité, ježaté. Kvete od května do srpna.

Výskyt.
Druh rozšířený v Evropě i Asii a všude hojně v různých sortách pěstovaný. U nás roste divoce na lukách, mezích a u cest.

Užívaná část.
Plod (Frucíus dauci), čerstvý kořen (Radix daud).

Sběr a úprava.
Plod se získává krátce před dozráním. Okolíky se seřežou, vymlátí a semeno se dosuší. Droga má charakteristický kořenitý pach a kořenitou nahořklou chuť.
Kořen se sklízí, je-li dostatečně velký a dužnatý.

Účinné látky a působení.
Plod obsahuje hlavně silici, čerstvý kořen bílkoviny, cukr, soli draselné, sodné, vápenaté, železité, sirné, fosforečné, kyselinu křemičitou, pektinové látky, vitamíny (zejména A, B a C). Obsahové látky plodů se osvědčují při srdečních chorobách a hypertenzi. Silice ze semen má diuretický účinek. Pektinové látky působí regulativně při poruchách stolice; tento účinek se zvláště využívá v dětském lékařství. Mrkev je levným zdrojem karotenu.

Užití.
Jako diuretikum, roborans a v dětské praxi jako antidiar-hoikum. Nálev z plodů (1 čajová lžička na šálek vody) se užívá při zánětech dolních cest močových a zadržování vody v organismu a při poruchách látkové výměny. Pro značný obsah karotenu se kořen s výhodou podává při chorobách jaterních, žloutenkách a střevních zánětech. Rovněž při stavech vyčerpanosti, v rekonvalescenci, k úpravě trávicích poruch, zejména u dětí, a při podvýživě. Odvar z mrkve je spolehlivým prostředkem proti průjmů dětí.

Poznámka.
Čerstvý kořen Šlechtěných druhů se používá jako zelenina, která je pro svůj obsah vitamínů, cukru, karotenu a hydrokarotenu i zásaditých látek nerostných pro výživu člověka značně důležitá, zejména v syrovém stavu. Listy obsahují alkaloid py-rolidin a daucin a také karoten. Dříve se mrkve užívalo proti střevním parazitům.