NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  MYDLICE.
Saponaria officinalis, mydlice lékařská

Popis.
Vytrvalá bylina až 80 cm vysoká s válcovitým bohatě větveným oddenkem asi jako prst tlustým. Má přímé, poněkud rozvětvené, lysé nebo drsné lodyhy, zakončené bohatou latou květů. Listy jsou vstřícné, vejčitě kopinaté, třínervé, na okraji drsné. Květy, vyrůstající z paždí horních listů, v průměru asi 3 cm Široké, jsou pravidelné, pětičetné a mají válcovitě trubkovitý, nachově naběhlý kalich a bílou nebo narůžovělou pětiplátečnou korunu. Plodem jsou podlouhlé, jednopouzdré, mnohosemenné tobolky. Kvete od června do září.

Výskyt.
Roste ve střední a jižní Evropě, u nás se vyskytuje na březích vod, na vlhkých paloucích a v houštinách. Pěstuje se také v zahradách.

Užívaná část.
Kořen (Radix saponariae rubra).

Sběr a úprava.
Kořen, v obchodě zvaný mydlicový, se sbírá z rostlin jednoletých i dvouletých nejlépe v červnu nebo v září, také záhy zjara, v březnu a dubnu. Řádně se očistí a suší buď na slunci, nebo umělým teplem do 60°. Droga je bez pachu, chuti nahořkle slané, škrablavé. Pro kořen je charakteristické citrónově žluté dřevo a bělavá kůra s čer-venohnědým korkem.

Účinné látky a působení.
Obsahuje průměrně 5 % saponi-nů, především saporubin, kromě kyseliny saporubinové. Působí odhleňo-vání a má také účinek diuretický a diaforetický. Velké množství je škodlivé a dráždí k dávení. Působí dráždivě i na střevní sliznici.

Užití.
Jako sekretolytikum a diaforetikum vnitřně ve formě macerátu (1 čajová lžička řezaného kořene na sklenku vody) při onemocnění dýchacích cest, například při zánětu průdušek, kašli a při nemocech z nachlazení. Diuretický efekt je malý.
Zevně ve formě koupelí proti nemocem kožním, ekzémům a furunku-lům. Dnes se užívá téměř výhradně k technickým účelům. Vodní výluh mydlice při třepáni silně pění. Aby se docílilo větší rozpustnosti saponi-nů, přidává se soda (Natrium bicarbonicum).

Poznámka.
Někteří odborníci se domnívají, že cizí saponinové drogy lze nahradit kořenem mydlice nebo kořenem z prvosenky. Kořen mydlice může nahradit dovážený kořen senegový. Někdy se používá místo kořene nať, není však tak bohatá na saponiny.
Na trhu se nalézá obyčejně kořen mydlice šedivé, levantské nebo maďarské. Pochází z Gypsophila panniculata Fisch. Má 10 - 15 % saponinů. Je to známý "bílý mydlicový kořen".