NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  NÁTRŽNÍK.
Potentilla erecta Raeuschel., mochna nátržník

Popis.
Vytrvalá bylina 10 - 40 cm vysoká; oddenek má válcovitý nebo vřetenovitý, uzlinovitý, až 10 cm dlouhý a 2 cm tlustý, zevně červenohnědý, v mládí zelenavý, později na lomu červený. Lodyha je přímá nebo vystoupavá, někdy také poléhavá, s listy přisedlými nebo krátce řapíkatými, zpravidla trojčetnými. Drobné květy až 15 mm velké, jednotlivě stojící, mají zlatožlutou, čtyřplátečnou korunu, čímž se liší od četných podobných druhů mochny, které mají 5 plátků.
Plody jsou vejčité nažky. Kvete od května do září.

Výskyt.
Je rozšířený v Evropě, u nás roste hlavně na chudých lukách, na suchých i vlhkých stanovištích, na rašeliništích a lesních travnatých cestách.

Užívaná část.
Oddenek (Radix(Rhizoma) tormentillae).

Sběr a úprava.
Oddenek se sbírá na jaře, dříve než se objeví listy, pak také ke konci léta a na podzim. Po očištění se suší. Může se sušit i na slunci. Droga je bez pachu a má silně svíravou chuť. Práškovaná droga ztratí za čas svou účinnost, a proto je nutno sušené oddenky čerstvě práškovat vždy před použitím.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hlavně třísloviny zvané tormentilové (až 20 %), které účinkují svíravě a protizánětlivě. Tanin se enzymaticky štěpí na kyselinu galovou a glukózu.
Tormentilová červeň se tvoří při sušení a skladování z katechinových tříslovin.
Nátržník mírní bolesti a zastavuje krvácení.

Užití.
Jako adstringens a hemostatikum vnitřně v prášku (3 - 4krát denně na špičku nože s čajem nebo červeným vínem) nebo v odvaru (1 čajová lžička řezané drogy na čtvrt litru vody víckrát denně) proti průjmů, střevnímu krvácení a žaludečním potížím. Zevně jako kloktadlo při zánětu sliznice dutiny ústní, mandlí a ve formě obkladů při mokvají-cích vyrážkách a popáleninách.

Poznámka.
Při sběru může snadno dojít k záměně s jinými druhy mochny. Starý oddenek ve tmě světélkuje podobně jako hnijící dřevo.