NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  OLEANDR.
Nerium oleander L., oleandr bobkovnice, †(jedovatý)

Popis.
Jedovatý keř nebo strom až 4 m vysoký, který má větve hladké, listy kppi-naté, celokrajné, kožovité, trvale tmavě zelené, vyrůstající po 3 - 4 v přeslenu.
Květy jsou velké, velmi úhledné, sestavené do vrcholičnatých lat; mají tvar nálevkovitý a barvu buď jasně červenou, nebo hedvábně bílou, ojediněle žlutou. Silně a příjemně voní, zejména večer. Plod je měchýřek podobný lusku. Je dvoupouzdrý a obsahuje hustě vlnatá semena. Kvete od července do září.

Výskyt.
Původem ze Středomoří; u nás se pěstuje v četných formách jako dekorativní rostlina. Ve Středomoří roste na březích řek podobně jako u nás vrba.

Užívaná část.
List (Foliům oleandri).

Sběr a úprava.
List se sbírá v době květu v červenci až září a rychle se suší ve stínu. Umělá teplota při sušení nemá přesáhnout 60°. Droga je bez pachu a chutná mírně hořce.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hlavně srdeční glykosidy (oleandrin, neriin, neriatrin, cortenerin). Působí podobně jako náprstník a strofant, tonizuje svalovinu srdeční a zvyšuje vylučování tekutin z těla.

Užití.
Vnitřně při srdečních nemocech jako kardiotonikum. Užití je vázáno na lékařský předpis a vyžaduje kontrolu lékaře. Jde o jedovatý druh. Nesmí se užívat po náprstníku. Ve vyšších dávkách zvyšuje kontrakci děložních svalů, a proto se nesmí předepisovat těhotným ženám.

Poznámka.
Otravy oleandrem se projevují třesavkou, zpomalením pulsu, bušením srdce, nepravidelností tepu, průjmem a krvavým močením. Postižení často končívají ve mdlobách smrtí. Omamná vůně květů může přivodit bolesti hlavy nebo závratě.