NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  OŘEŠÁK.
Juglans regia, ořešák královský

Popis.
Statný, vysoký jednodomý strom s rozložitou korunou a kůrou zprvu bělošedou, později šedohnědou, s velkými příjemně vonícími, dlouze řapíkatými, lichozpeřenými listy 3 - 4jařmovými Jednotlivé kožovité lístky podlouhle vejčité, celokrajné, mají na rubu vyvstalý střední nerv. Prašníkové květy vytvářejí převislé jehnědy. Pestíkové květy jsou nahloučeny po dvou až pěti na konci větévek. Plod je masitá peckovice, ořech, uvnitř se dvěma olejnatými dělohami
Dozrává koncem srpna a v září.

Výskyt.
Ořešák roste v jižním pásmu od Balkánu až po Himálaj. U nás se hojně pěstuje. Místy zplaňuje.

Užívaná část.
List (Foliům juglandis) a zelená dužnatá část oplodí (slupka) (Pericarpium juglandis).

Sběr a úprava.
Mladé listy bez řapíků se sbírají v červnu a rychle se suší v silném průvanu teplotou nepřevyšující 40°. Pomalé sušení vyvolává hnědnutí drogy, která má slabě kořenitý pach a škrablavou chuť. Zelená část oplodí se sbírá krátce před dozráním plodu. Suší se stejně jako listy, nejlépe umělým teplem.

Účinné látky a působení.
Obsahuje třísloviny (nucitaniny), silici a hořčími juglon, antibakteriální látky, inosid (asi 3 %). Podle některých autorů se juglon vyskytuje jen v čerstvých listech, v suché droze nikoliv. Oplodí obsahuje nucitaniny, inosid, stopy silice a až 1000 mg % vitamínu C. Jeho obsah kolísá. Sušené listy mají po delším skladování kolem 80 mg % vitamínu C.
Působí svíravě a protizánětlivě na sliznici a zastavuje krvácení. Snižuje také hladinu cukru v krvi. Slupka (oplodí) se používá jako prostředek proti hlístům.

Užití.
Jako adstringens a hemostatikum. Dříve se užíval jako antiarthritikum. Listy se používají k přípravě nálevu (3 čajové lžičky řezaných listů na 2 šálky vody) nebo ve formě koupeli (80 - 100 g na litr vody) při kožních vyrážkách všeho druhu, rovněž při kožních hnisavých procesech. Při cukrovce je pouze podpůrným prostředkem. Zevně se listy používaly na koupele potivých nohou.

Poznámka.
Semeno obsahuje až 52 % mastného oleje. Výtažek ze zelených slupek se užívá v kosmetice k barvení vlasů na kaštanovou barvu a ořechový olej při opalování, aby se docílilo hnědého zbarvení kůže. Ořešákový olej se také používá jako náhrada mandlového oleje. Stejným způsobem se používají rostlinné části druhu ořešáku černého (Juglans nigra L).