NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  OSLADIČ.
Polypodium vulgare L, osladič obecný (sladič obyčajný)

Popis.
Kapradina s plazivým oddenkem až l cm tlustým, který roste přímo pod povrchem země. Je poněkud zmáčkly, zevně tmavohnědý, pokrytý plevami, uvnitř zelený.
Listy jsou svěže zelené, až 30 cm dlouhé a jednoduše pefenodílné. Maji úkrojky celokrajné nebo slabě vroubkované, na rubu s vyvstalým nervem, podél něhož jsou uloženy ve dvou řadách oranžové, později hnědavé plodni kupky (sori) bez ostěr. Mladé listy jsou stočeny do závitků. Osladič se rozmnožuje výtrusy (sporami) podobné jako kapraď samec.

Výskyt.
Téměř všude, u nás hlavně v lesích a na skalách. Miluje vápeníte půdy, ale roste i na pařezech a zejména tam, kde je dost stínu a vlhka.

Užívaná část.
Oddenek (Rhizomapolypodii).

Sběr a úprava.
Sbírá se v březnu nebo na podzim. Při sběru se zbavuje listových řapíků, kořenů a plev. Horní část oddenku se ulomí a znovu zasadí. Oddenek se řádně omyje a suší ve stínu nebo na slunci. Sušený je uvnitř nazelenalý a vně červenohnědý. Má slabý pach žluklého oleje a chutná nasládle, pak nahořkle až škrablavě.
Nevykupuje se.

Účinné látky a působení.
Dosud neprobádaná hořčina pryskyřičného charakteru, saponin (v čerstvé droze), sliz a silice. Glycyrrhizin, který byl ve starší literatuře uváděn jako obsahová látka, nebyl nyní prokázán.
Pryskyřičná hořčina je účinná proti střevním parazitům, sliz a zvláště saponin, který je v čerstvém oddenku, usnadňují odhleňování. Podporuje vylučování žluči a působí mírně projímavě.
Droga se dnes užívá velmi zřídka. Uvádíme ji jen jako starší oblíbený lidový prostředek.

Užití.
Jako expektorans a střevní dezinficiens vnitřně v nálevu (1 polévková lžíce řezaného oddehku se přelije čtvrt litrem vroucí vody a nechá se 15 minut stát) při zánětu průdušek a proti hlístům. Lidově se užívá také při nemocech žlučníku a zácpě. Lze ho také podávat v prášku třikrát denně 1 - 2 g, nejlépe v oplatkách.

Poznámka.
Vzdálenou podobnost s osladičem má žebrovice různolistá (Struthio-pteris spicant Weis) a často s osladičem se zaměňuje. Lze ji poznat podle čárkovitě kopinatých, peřenolaločnatých úkrojků. Roste v horských lesích.