NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  OSTROPESTŘEC.
Silybum marianum Gaerta, ostropestřec mariánský

Popis.
Statná bodlákovitá rostlina se silnou, větvenou lodyhou a chobotnatě vykrajovanými, ostře zubatými listy, které jsou tuhé, světlé, lesklé a na Ifci často bíle skvrnité. Velké květní úbory spočívají jednotlivě na konci lodyhy a jejích větví. Lůžko úborů je ště-tinkaté a odstálé. Zákrovní listy mají dlouhé trny. Květy jsou červenofialové, zřídka bílé. Plody (nažky) mají chmýří složené z chloupků, po stranách brvitých. Kvete od července do září.

Výskyt.
Je původem ze Středomoří. U nás se pěstuje v selských zahradách, někdy roste divoce na návsích, rumištích a kamenitých stráních.

Užívaná část.
Semeno (Fructus carduiMariae).

Sběr a úprava.
Krátce před dozráním se celé chmýřité hlavice odřežou a v suchých, vzdušných prostorách se uloží k úplnému dozrání. Pak se semena vymlátí a zbaví chmýru.
Droga je bez pachu a má hořkou chuť.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hlavně chemicky blíže nedefinovatelnou hořčinu, dále silici (0,1%), flavony a biogenní aminy.
Účinné látky jsou bezprostředně pod osemením (tyramin, histamin, silybin), a proto se užívá semeno se slupkou. Zvyšuje tvorbu žluči (hořčina, silice), příznivě ovlivňuje činnost jater, působí protihorečnatě a tlumí činnost sympatiku.

Užití.
Jako choleretikum, cholagogum a sedativum vnitřně v prášku (4 - 5krát denně l čajová lžička) nebo v nálevu (2 - 3krát denně 1 čajová lžička rozmačkaného semene na šálek vody) při žloutence, posthepatickém syndromu a cholecystopatiích, při žlučníkových kaméncích a při akutních i chronických zánětech jater a cirhozách. Uvádějí se také dobré výsledky při všech parenchymatózních poruchách jater, kde drogu podáváme jako podpůrný prostředek ke správné dietě a chemoterapii.
Zevně se užívá při hemoroidech, křečových žilách a bércových vředech.

Poznámka.
Ostropestřec je prastará léčivá rostlina, která se zvláště v 16. století těšila velké pozornosti. Sušené úbory, uřezávané před rozkvětem, slouží jako dekorativní rostliny do trvalých kytic.