NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  OSTRUŽINÍK.
Rubus fruticosus spec. coll., ostružiník křovitý

Popis.
Ostružina je hromadný druh, vyskytující se v mnoha křížencích obyčejně ien s přibližným určením. Dvouleté nebo víceleté poléhavé lodyhy jsou květonosté, jednoleté pruty jsou neplodné. Lodyhy mají obvykle ostny a střídavé 3 - 5četné řapíkaté listy, na líci krátce chlupaté, na rubu běloplstnaté. Lístky jsou vejčité, na okraji nestejnoměrně pilovité a na řapíku rovněž ostnité. Květy, uspořádané v řídíce hrozny, mají pětiplátečnou bílou nebo načervenalou koruna
Plodem je ostružina, složená z malých peckoviček, v době zralosti černá. Kvete v červnu a červenci.

Výskyt.
Je hojný hlavně v jižní Evropě. U nás v lesních křovinách, na kamenitých stráních a v pobřežních houštinách.

Užívaná část.
List (Foliům rubí fruticosi).

Sběr a úprava.
V červnu a červenci se sbírají mladé a svěží listy. Suší se buď hned, nebo pro potravinářské účely (čaje) až po několikadenním zavadnutí, kdy list tmavne a nabývá příjemné vůně. je možno jeden den listy předsušovat na slunci v jednoduché vrstvě bez obracení a pak dosušit v sušárně v průvanu ve stínu. Droga chutná svíravě.

Účinné látky a působení.
Listy obsahují hlavně tříslovinu, dále flavon, stopy silice a organické kyseliny, Působí mírně svíravě, protizánětlivě a proti průjmům.

Užití.
Jako adstringens a roborans vnitřně v nálevu (2 čajové lžičky řezaného listu na šálek vody, 2 - 3 šálky denně) hlavně proti průjmů, při střevním kataru, žaludečních obtížích akutních i chronických a také jako prostředek proti kašli. Zevně jako kloktadlo při zánětech dutiny ústní a k přípravě koupelí při kožních nemocech a špatně se hojících ranách.

Poznámka.
Fermentovaný list poskytuje lahodný čajový nápoj, ale nemůže nahradit čínský čaj, protože neobsahuje kofein. K fermentaci jsou vhodné jen mladé listy (viz Čajové nápoje.)
Plody - ostružiny - obsahují anthokyan, organické kyseliny, sliz, vitamín B, C, soli hořčíku a vápníku, pektin a cukr. Užívají se k přípravě šťáv a sirupů.