NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  OVES.
Avena sativa, oves setý

Popis.
Jednoletá kulturní tráva - obilnina se stéblem až 150 cm vysokým, hladkým a lysým. Rovněž listové pochvy má lysé, čepele listové jen poněkud lysé, částečně brvité, jazýček krátký, nahoře zpravidla s trojbokými, špičatými zoubky. Převislé květy skládají všestranně rozevřenou latu. Klásky jsou dvoukvěté a jejich osa je nerozpadavá. Osiny pluch jsou naspodu kroucené. Plod je obilka. Kvete v červnu a červenci.

Výskyt.
Pochází z východní Evropy, u nás se běžně pěstuje v mnoha formách.

Užívaná část.
Plod, někdy i sláma (Fructuset Herba avenae)

Sběr a úprava.
Oves se získává pokosením v době zralosti, vý-mlatem a dosušením. Má typicky obilní pach, chuť sliznatě moučnou.

Účinné látky a působení.
Obsahuje saponiny, škrob, glu-kokininy, bílkoviny a řadu dalších látek, jako vanilinglykosid, flavony, vitamíny (hlavně B, K, amid kyseliny nikotinové, pantothenovou kyselinu) a fermenty. O přítomnosti alkaloidů je nejednotný názor; přisuzuje se jim vzpružující účinek. Alkaloidy jsou snad v oplodí tmavších odrůd. Ve slámě je pektin, v malém množství karoten a kyselina křemičitá. Oves je prostředek sílicí, mírní podráždění, podporuje vstřebávání a snižuje mírně krevní tlak, patrně sedativním účinkem na ústřední nervstvo.

Užití.
Jako sedativum a roborans vnitřně v nálevu (3krát denně 2 - 3 čajové lžičky rozmačkaných plodů na šálek vody) při stavech vyčerpání a nervové slabosti.

Tlumí i zvýšenou činnost štítné žlázy, užívá se proti nespavosti z přepracování, při nechutenství apod. a jako dietní te-rapeutikum. Polévka z ovesného slizu je dobrou výživou pro rekonvales-centy. Může se sladit cukrem, medem nebo solit. Sliz příznivě působí při zánětech žaludečních a střevních a při poruchách trávení. Oves se používá i k léčbě vysokého krevního tlaku. Doporučuje se ovesný odvar v dávce 100 ml denně, rozdělený na 3 porce. Příprava odvaru: 2 polévkové lžíce ovesných zrn vaříme ve 200 ml vody; polovina vody se nechá vyvařit, odvar se scedí a je připraven k užívání.

Poznámka.
Z ovsa se připravují ovesné vločky,které lze pro obsah glukokininu použít jako pomocný přípravek při cukrovce. Jsou bohaté na železo, lecitin, vápník, hořčík a fosfor. Jsou vhodné jako zavářka do posilujících polévek a k přípravě dietetických kaší. Před povarením se vločky máčejí několik hodin ve vodě.
Ovesný škrob se diastaticky mění na jednoduché cukry snadněji vstřebatelné než škrob jiných obilnin.