NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  PAMPELIŠKA.
Taraxacum officinale Weber, smetanka lékařská

Popis.
Smetanka je velmi rozšířená vytrvalá bylina s vřetenovitým, mléčnatým kořenem a vícehlavým oddenkem. Má podlouhle kopinaté, hrubě kracovité, v řapík zvolna zúžené listy, víceméně chloupkaté. Ze středu listové růžice vyrůstají lysé, duté stvoly zakončené žlutým úborem. Úbor má asi 200 jazykovitých obojakých květů, hustě směstna-ných na květním lůžku. Zákrov je dvouřadý. Plody jsou nažky s chmýrem, sestavené při dozrání v kouli. Rostlina je prostoupena ve všech částech mléčnicemi a při utržení roní bílou, hořkou šťávu. Kvete od jara do podzimu.

Výskyt.
Je rozšířena na celé severní polokouli. U nás roste na lukách, mezích, pastvinách, v zahradách aj.

Užívaná část.
Kořen (Radix taraxaci), někdy list nebo nať s kořenem (Foliům taraxaci, Radix taraxaci cum herba).

Sběr a úprava.
Kořen se sbírá v březnu nebo dubnu před rozkvětem rostliny, nebo také v říjnu po odkvětu rostliny. Po rychlém omytí se suší, nejlépe ihned umělým teplem, které nemá překročit 50°. Droga je na lomu světlá, je bez pachu a chuť má slabě nahořklou. Nedostatečně usušený kořen snadno přijímá vlhkost a plesniví.
Suché kořeny bývají napadány červy, eventuálně myšmi.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hořčinu taraxin, tara-xasterin, fytosteroly, homotaraxasterol, soli sodíku, drasla, manganu, kyseliny křemičité, síry a fosforu, tříslovinu, inulin, látky s fytoncidním působením. Rovněž vitamíny A, B, C, D. Obsah inulinu silně kolísá, nejvyšší je na podzim. Obsah taraxinu stoupá v červenci a srpnu. Chemicky a far-makologicky je droga dosud málo prošetřená.
Povzbuzuje trávicí orgány a podporuje sekreci trávicích šťáv. Má účinek choleretický a diuretický, poněvadž obsahuje enzymaticky působící látky, které příznivě ovlivňují činnost jater a ledvin. Působí také na tvorbu žaludečních kyselin.

Užití.
Jako choleretikum, diuretikum a amarum v nálevu (2 čajové lžičky řezané drogy na 2 šálky vody) při špatné kontrakční a vyprazd-ňovací funkci žlučníku, žaludku, při zánětech močových cest a ledvinových kaméncích. Jako amarum při zánětu žaludeční sliznice s nedostatečnou tvorbou kyselin. Někdy se užívá šťáva z čerstvého kořenu. Pro velký obsah inulinu se doporučuje užívat čaj při cukrovce a čerstvé listy jako zeleninu při chorobách výměny látkové. Užívání kořenu při cukrovce má význam pouze podpůrný.

Poznámka.
Pro průmyslovou potřebu se pampeliška pěstuje. Pěstovaná má kořeny větší. Z mladých, šťavnatých listů se upravuje, zejména ve Francii, jarní salát (bez octa).