NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  PASTINÁK.
Pastinaca sattva, pastinák setý

Popis.
Dvouletá, až 100 cm vysoká rostlina řepné vůně s vfetenovitým, bělavým oddenkem. Přímá lodyha je hranatě rýhovaná, drsná až chlupatá, nahoře větvená. 3 - 4krát zpeřené listy jsou naspodu leskle zelené, u báze krátce pyrite. Okolíky tvoři 8 - 12 okolíčků o nestejně dlouhých stopkách. Malé zlatožluté květy nemají obaly ani obalíčky. Plody, dvounažky, na hřbetě světle trojžebré, okrouhle vejčité a ploché jsou až 8 mm dlouhé a 5 mm široké; mají po stranách dvě úzká žlutá křídla. Kvete v červenci a srpnu.

Výskyt.
Původem z Přední Asie. U nás roste hojně na lukách a u cest Pěstuje se běžně jako zelenina a také někdy zplaňuje.

Užívaná část.
Kořen (Radix pastinacae), ojediněle i plod (Fructus p.).

Sběr a úprava.
Po odkvětu rostliny se kořen vykope (červenec, srpen) a po rychlém a důkladném omytí se suší. Zralé plody se sklízejí na podzim, zpravidla v září. Obě rostlinné části se suší nejlépe ve stínu, k dosoušení se může užít umělá teplota nepřesahující 40°. Obě drogy mají kořenitý pach a poněkud ostrou chuť.

Účinné látky a působení.
Kořen obsahuje až 0,4 % silice, pektin, sacharózu, glykosid a bílkoviny. Z účinných látek je to pravděpodobně alkaloid pastinacin. Dále se zjistily furokumariny (imperatorin, bergapten, isopimpinellin a xanthotoxin). Plody mají až 0,25 % silice. Na jaře obsahuje kořen asi 9 mg% vitamínu C, později až 30 mg%.
Pastinacin tlumí křeče hladkého svalstva. Droga působí diureticky, sedativně a jako prostředek povzbuzující chuť k jídlu.

Užití.
Vnitřně ve formě nálevu jako spazmolytikum, mírné diuretikum a roborans (2 - 3 čajové lžičky na šálek vody, až 3 šálky denně) při močových potížích a bolestech z kaménků a při nechutenství. Pastinák jako zelenina buď salátová nebo jinak upravená se používá pro vysoký obsah vitamínu C a bílkovin.

Poznámka.
Při častějším zacházení s čerstvou rostlinou se mohou u někoho působením furokumarinů dostavit dermatitidy.
V Anglii je pastinák velmi oblíbený jako salátová zelenina, která nahrazuje petržel a celer.