NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  PELYNĚK.
Artemisia absinthium, pelyněk pravý

Popis.
Vytrvalá, hořce aromatická bylina s mnohohlavým oddenkem a zdřevnatě-lou spodní částí lodyhy. Dorůstá až 120 cm výšky. Lodyhy tvoří trsy. Celá rostlina je stříb-rošedě plstnatá. Přízemní listy jsou dlouze řapíkaté, třikrát peřenodílné s úzce kopinatými úkrojky. Horní lodyžní listy, krátce řapíkaté, jsou dvakrát nebo jednoduše peřenodílné. Laty drobných, téméř kulovitých květních úborů se skládají pouze ze žlutých, trubkovitých květů. Plody jsou vejčité, jemně pruhované hnědé nažky. Kvete od června do srpna

Výskyt.
Je rozšířený v Evropě, Asii a Africe. V některých zemích se pěstuje. Vyskytuje se dost často u cest, na návsích a na skalnatých stráních.

Užívaná část.
Nať (Herba absinthii).

Sběr a úprava.
Kvetoucí, vrchní nezdřevnatělá část natě v délce asi 25 - 35 cm se v červnu až srpnu za suchého dne v polední době se-řezává, váže se do svazků a ve stínu suší. Lze ji dosušit i na slunci. Umělá teplota při sušení nemá být vyšší než 40°. Droga je kořenitého pachu a silně kořenité a hořké chuti. Po sušení je nutné lístky nebo jiný podklad řádně vyčistit, aby hořkost pelyňku neznehodnotila jinou drogu.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hlavně silici (až 2 %) s hlavní složkou thujonem a azulenem, fytoncidní látky a glykosidní hoř-činy absinthin a anabsinthin, které spolu se silicí jsou příčinou pelyňkové hořké chuti. Obsah silice značně kolísá podle počasí. Nejvyšší je v době zralosti.
Obě hlavní složky působí zvýšené vylučování trávicích šťáv. Thujon je ve větších dávkách jedovatý a vyvolává závratě, křeče a opojné stavy. Překrvuje žaludeční sliznici. Nadměrné a trvalé užívání pelyňku (stejně i likéru absintu) může vést ke klinickým poruchám čití i vědomí.

Užití.
Vnitřně v nálevu jako stomachikum, spazmolytikum a de-zinficiens (1 - 2 čajové lžičky řezané drogy na šálek vody) nebo v prášku (3krát denně l g) při nechutenství, střevních kolikách, při nedostatku žaludečních kyselin, žlučníkových kolikách a také proti hlístům. V těhotenství je nutno pelyňku se vůbec vystříhat nebo se může užívat jen s největší opatrností.

Poznámka.
Někdy se sbírají jen květní úbory nebo zelené listy pelyftkové z mladých lodyh. Květní i listová droga má tytéž vlastnosti jako nať.
Z natě se získává silice. Pelyněk je obvyklou součástí hořkých likérových směsí a vermu-tu. Používá se také jako koření.