NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  PEPRNÍK.
Polygonům hydropiper, rdesno peprník

Popis.
Jednoletá až l m vysoká bylina s lodyhou mírně větvenou, v místech vétve-ní zduřelou a často celou červenavě naběhlou. Listy jsou podlouhle kopinaté, tmavě zelené a prosvítavě tečkované. Kvétenstvf je přetrhovaný a prodloužený lichoklas. Okvětí zelenavé, zřídka narůžovělé, většinou čtyřcípé, vně poseté četnými žlutými žlázkami. Plody jsou nepatrné. Všechny rostlinné části chutnají ostře pepřovitě. Kvete od června do září.

Výskyt.
Roste v Evropě, Asii a Severní Americe. U nás je hojný na vlhké, obnažené půdě ve stínu, především v zaplavovaném pobřeží řek, ve vlhkých lesích u rybníků nebo na zastíněných hrázích.

Užívaná část.
Nať (Herbapolygoni hydropiperis^ Sběr a úprava. Nať se sbírá seřezáváním v době květu od července do září. Suší se ve stínu. Umělá teplota nemá překročit 40°. Droga je bez pachu a chutná ostře kořenitě. Sušením se obsah účinných látek značně snižuje.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hlavně silici s hlavní složkou polygononem, ve stopách flavony a antrachinonové sloučeniny. Má mírný expektorační účinek. Na kůži působí dráždivě a silně ji prokr-vuje. Po delší aplikaci se objeví někdy i puchýře. Tříslovinná složka účinkuje svíravě a protizánětlivě. Je to droga málo užívaná.

Užití.
Vnitřně jako expektorans, zevně jako derivans. V nálevu (1 polévková lžíce řezané drogy na 1 litr vody) příznivě působí při zánětech horních cest dýchacích, dráždivém kašli apod., zejména ve směsích s jinými drogami s expektoračním účinkem.
Zevně se užívá jako derivans při zánětech kloubů, kloubních bolestech, artrózách a nemocech kožních. Někdy se užívá i čerstvá nať.

Léčiva.
Nať peprníku obsahuje čajová směs Diabetan.

Poznámka.
Protože má peprník ostře palčivou chuť, používají se příležitostně listy a nať jako náhražka pepře. Ostře chutnající látky obsahují zejména žlázy na listech a lodyhách.