NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  PETRKLÍČ.
Primula veris, em, Hudson, prvosenka jarní

Popis.
Vytrvalá rostlina až 30 cm vysoká s krátkým válcovitým oddenkem a četnými kořínky. Listy jsou vejčité až podlouhle vejčité, v mládt s okrajem podvinutým, vroubkovaným, na rubu chmýřitým, s vyvstalými nervy. Jemné žláznatý, pyrity stvol nese jednoduchý okolík kvetu. Květy mají dlouhou kvétní stopku, nažloutle zelený, nafoukle trubkovitý kalich s 5 žebry. Koruna je žloutkově žlutá, dlouze trubkovitá, nahoře zvonko-vitě rozšířená; na spodině má oranžové skvrny.
Plod je jednopouzdrá tobolka. Kvete od dubna do května.

Výskyt.
Je rozšířená v Evropě a Asii; u nás je častá na slunných, vlhkých lukách, lesních pasekách apod.

Užívaná část.
Květ (celý květ s kalichem nebo jen koruny, Flos primulae cum calyce nebo sine calyce) a oddenek s kořeny (Radix (Rhizoma) primulae). Lze užít i druhu prvosenky vyšší (Primula elatior HUL), která má květy sírové žluté bez oranžových skvrn.

Sběr a úprava.
Květ se sbírá v dubnu a květnu, kdežto oddenek na jaře před začátkem vegetace. Obě rostlinné části se suší ve stínu. Sušení musí probíhat velmi rychle.
Umělá teplota při sušení nesmí překročit 40°. Květní droga má slabě medový pach a nasládlou chuť. Při nesprávném sušení mění droga barvu, zelená a hnědne, přičemž ztrácí na účinnosti.
Oddenek má anýzovou vůni a odporně škrablavou chuť. Před sušením je nutno oddenky důkladně proprat v tekoucí vodě a zbavit je nadzemních částí rostliny.
Čerstvé kořeny jsou bez pachu. Teprve při skladování nabývají anýzové vůně.
Obsah saponinů dosahuje v rostlině, respektive v kořenech, dvakrát maxima. Jednou v době květu a podruhé na podzim. Při dlouhodobém skladování procento saponinů klesá.

Účinné látky a působení.
Obě drogy obsahují hlavně sa-poniny (především asi 5 % kyseliny primulové). Saponin má silný hemo-lytický účinek.
V květech je také silice (na obsahové látky je bohatší oddenek než květ), glykosid primaverin a primulaverin. Tyto látky působí uvolňování hlenů a usnadňují odkašlávání.

Užití.
Jako expektorans a sekretolytikum vnitřně v odvaru (10 g květů nebo l polévková lžíce řezaných kořenů na 2 šálky vody, jednou denně) při onemocnění a zánětech horních cest dýchacích, rozedmě plic-ní a při akutní a chronické bronchitidě.