NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  PETRŽEL.
Petroselinum hortense Hoffm., petržel zahradní

Popis.
Známá dvouletá, někdy až vytrvalá rostlina, která vytváří v prvém roce růžici přízemních listů a ve druhém roce květonosnou, jemné rýhovanou a dutou lodyhu, až l m vysokou a v horní části rozvětvenou. Oddenek je dužnatý, vřetenovitý, málo větvitý, průměrně 20 cm dlouhý. Listy jsou v obrysu trojúhelníkové, 2 - 3krát zpeřeně trojsečné, s úkrojky obvejčitě klínovitými a laločnatě nestejně zubatými Šlechtěním vznikla řada forem s listy hluboce dělenými a různě kadeřavými Zelenavě žluté květy jsou sestaveny do dlouze stopkatých paprsčitých okolíků. Plody (dvojnažky) jsou vejčité, z boků smáčklé, šedozelené až šedohnědé, 2 - 3 mm dlouhé. Všechny rostinné části aromaticky voní. Kvete v červnu a červenci.

Výskyt.
Pochází z východní části Středozemí. U nás se pěstuje aromatická petržel kadeřavá, tzv. listová (Petroselinum crispum (Miller) Nyman, pro kořeny petržel kořenoví.

Užívaná část.
Kořen (Radixpetroselini), plod (Fructuspetro-selini) a ojediněle i nať (Herba petroselini).

Sběr a úprava.
Kořen se sbírá na podzim prvého roku. Po rychlém, ale důkladném omytí se půlí a suší. Plod se sklízí druhým rokem, zpravidla v srpnu, jakmile asi polovina plodů dozrála.
Nať se sbírá v červenci a srpnu prvého roku a ve druhém roce v době květu. Všechny části rostliny se suší ve stínu, při umělé teplotě nejvýše do 40°. Drogy mají kořenitý pach a nasládlou, poněkud ostrou chuť. Kořen snadno přijímá vzdušnou vlhkost a pak je někdy napadán hmyzem.

Účinné látky a působení.
Všechny části rostliny obsahují silici (nať 0,2 %, kořen až 0,1 % plody 2 - 3 %) s hlavní složkou apiolem, myristicinem a allyltetramethoxybenzolem, dále glykosid apiin, inosit, organické sloučeniny síry, vitamín B a některé minerální látky.
Petržel působí v malé dávce povzbudivě na chuť k jídlu a zvyšuje vylučování moči. Podporuje trávení. Větší dávky vyvolávají překrvení sliz-nice trávicího traktu a dělohy. Velké dávky jsou jedovaté; způsobují návaly krve do hlavy a stavy opojení.

Užití.
Vnitřně jako diuretikum a karminativum v nálevu (plody: půl čajové lžičky na šálek vody, pít obden; nať: 3krát denně 1 - 2 g; kořen: 4 čajové lžičky na šálek). Užívá se při nemocech ledvin a močového měchýře, močových kamenech, ledvinných kolikách, po zánětu předstojné žlázy, při menstruačních potížích a při střevní kolice.
Zevně se používá petrželová šťáva jako prostředek proti pihám. Petrželová silice se také používá proti kožním parazitům. V domácnosti je petržel známou zeleninou. Před velkými dávkami petrželových drog je třeba varovat, zvláště v mateřství (obsah apiolu!). Dříve se užívala jako abortivum.