NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  PIVOŇKA.
Paeonia officinalis, pivoňka lékařská, †(jedovatá)

Popis.
Dekorativní vytrvalá rostlina s kořeny vřetenovitě stopkatými a víceméně větvenou a listnatou lodyhou. 2 - 3krát trojčetné listy mají střední lalok 3 - 5dílný. Podlouhlé až oválné úkrojky listové jsou celokrajné a na rubu šedavě zelené, spoře chloupkaté. Veliké jednotlivé květy, až 12 cm v průměru, jsou červené, bělavé nebo žluté. Často plné. Plody, měchýřky, obsahují leskle modročerná semena. Kvete v květnu nebo v červnu.

Výskyt.
Pochází z jižní a jihovýchodní Evropy, u nás se místy pěstuje a jen velmi zřídka zdivočuje.

Užívaná část.
Kořen (Radixpaeoniae)a květ (Plospaeoniae).

Sběr a úprava.
Kořen se sbírá na podzim v září a říjnu. Rychle se omyje a suší ve stínu nebo při umělé teplotě do 45°. Páchne mírně omamně, má chuť nasládle hořkou a odporně ostrou.

Účinné látky a působení.
V kořenu je hlavně alkaloid pe-regrinin a třísloviny, kromě škrobu, cukru, organických kyselin, šťavelanu vápenatého a glykosidů.
Je to rostlinná droga chemicky i farmakologicky málo prověřená a prakticky jen zřídka užívaná.
Snižuje střevní peristaltiku a napětí hladkých svalů a zmírňuje bolesti.

Užití.
Jako spazmolytikum při křečích hladkého svalstva trávicího traktu, při astmatu, epilepsii a jako specifikum při bolestivé dně. Známý je také účinek drogy při ledvinových kolikách a nemocech ledvin.

Poznámka.
Někdy se sbírají pouze korunní plátky krátce před odkvětem a ve stínu se rychle usuší. Droga musí mít pěknou červenou barvu. Spatně vybarvená se ke sběru nehodí Sbírají se výlučně plnokvété, zahradní druhy. Droga z květů má medově sladký pach a svíravou, slizoyitou chuť. Obsahuje tříslovinu, sliz a glykosidní barvivo peonin, který se Štěpí na peonidin a glukóza Kdysi se užívala jako součást čajovin proti kašli, také proti dně a močovým kamenům. Drogu je nutno uchovávat v suchu a chránit před světlem.