NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  PLICNÍK.
Pulmonaria officinalis, plicník lékařský

Popis.
Vytrvalá bylina až 30 cm vysoká, s tenkým, válcovitým oddenkem, z něhož vyrůstají jednak srstnaté květonosné lodyhy, jednak jalové prýty určené pro příští jaro. Lodyžní listy jsou kopinaté vejčité a přisedlé. Prýty mají listy dlouze řapíkaté, na spodině zaokrouhlené nebo srdčité. Všechny listy jsou srstnaté a často světle skvrnité. V lidové léčbě připomínaly choré plíce. Květy vytvářejí na konci zpravidla dva listnaté vijany. Jsou až 2 cm dlouhé. Mají trubkovitý pětizubý kalich, korunu rovněž pěticípou, nálevkovitou, zprvu červenou, pak modře fialovou až modrou. Plody jsou hnědé až černavé tvrdky. Kvete v dubnu a květnu.

Výskyt.
Je rozšířený v Evropě, u nás se vesměs vyskytuje hojně v lesích a hájích od nížiny do podhůří.

Užívaná část.
Nať (Herbapulmonariae).

Sběr a úprava.
Kvetoucí nať se sbírá od dubna do května seřezáváním. Silné lodyhy je nutno odstranit Suší se rychle ve stínu. Někdy se také sbírají jen spodní velké listy.
Umělá teplota při sušení nesmí překročit 60 °. Droga, barvy světle zelené, je bez pachu a má poněkud slizovitou chuť.

Účinné látky a působení.
Nať obsahuje hlavně kyselinu křemičitou, slizové látky, saponin a třísloviny (asi 9 %). Obsah kyseliny křemičité je v pozdním létě vyšší než na jaře.
Rostlina není dosud chemicky a farmakologicky blíže prozkoumaná.
Působí protizánětlivě, mírní dráždění při kašli a zvyšuje krevní srážlivost. Podporuje vylučování tekutin z těla. Je to droga zastaralá a málo účinná, i když v lidovém léčitelství se kdysi užívala s velkou důvěrou.

Užití.
Vnitřně v nálevu jako expektorans a mírné diuretikum (1 - 2 polévkové lžíce řezané natě na půl litru vody, osladit medem nebo cukrem, užít během dne) jako prostředek proti kašli, při zánětu průdu-šek, při nemocech plicních a menstruačních potížích. Expektorační účinek je mnohem slabší než u ostatních saponinových drog.
Zevně se užívá ve formě obkladů a k omývání.

Poznámka.
V Anglii pěstují plicník jako zeleninu, mladé listy přidávají s oblibou do jarních salátů.
V našich lesích roste také měkce chloupkatá bylina s neskvrnitými listy - plicník horský (Pulmonaria montana Lej.)