NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  PODBĚL.
Tussilago farfara, podběl léčivý

Popis.
Vytrvalá bylina, která se rychle rozrůstá výběžkatými oddenky. Z jedněch oddenkových pupenů vyrůstají na jaře kvétonosné stvoly, z druhých listy. Stvoly jsou jednoduché, vlnaté, porostlé šupinami. Listy se objevují až po odkvětu rostliny a tvoří přízemní růžici. Jsou srdčitě okrouhlé, zubaté, na rubu sedoplstnaté. Květní úbory mají žluté, jazy-kovité samicí květy okrajové a samčí trubkovité v terči. Každý stvol nese jeden květní úbor podepřený zákrovem.
Plod je válcovitá nažka věnčená chmýrem. Kvete v březnu a dubnu.

Výskyt.
Je rozšířený v Evropě a Asii, u nás je hojný na vlhkých jílovitých půdách, na pasekách, náspech, v lomech apod. od nížiny do hor.

Užívaná část.
Úbor (Plos farfarae, F. tussilaginis) a list (Foliům farfarae, F. tussilaginis).

Sběr a úprava.
. Úbory ("květ") se sbírají časně zjara za suchého počasí a rychle se ve stínu suší. Umělá teplota nemá překročit 40°. Není vhodné sušit úbory příliš rozkvetlé, protože se droga brzy rozpadá. Je bez pachu, chuti poněkud hořké. Listy se sbírají v březnu a dubnu. Jeden den se předsuší na slunci, pak se rychle dosuší ve stínu. Řapíky špatně schnou. Za vlhkého počasí listy hnědnou nebo černají. Pach i chuť jsou stejné jako u květu.

Účinné látky a působení.
Obsahují slizovitýfaradiol, v listech i květech tříslovinu, v květech stopy silice, inulin, hořčinu, tanin, bílkoviny a fytosteroly. Obě drogy pro značný obsah slizu a tříslovin uvolňují při kašli hleny. Urychlují hojení ran. Listy působí mírně diureticky. Zajímavý účinek má obklad z čerstvých listů při kloubních bolestech, revmatismu, dně, úrazech kloubů a artrózách. Čerstvé listy se zbaví řapíků, operou ve studené vodě a ve dvou vrstvách se jimi kloub obloží. Přikládají se vrchní zelenou stranou, přitáhnou se obinadlem a přebalí na několik hodin vlněným šátkem. Podběl také urychluje zrání furunklů.

Užití.
Vnitřně jako mucilaginosum a expektorans. V nálevu (l polévková lžíce řezané drogy na půl litru vody) se vytváří sliz, který umožní odchod hlenů. Užívá se při nachlazení, onemocněních horních cest dýchacích a při bronchiálním astmatu.
Zevně se užívá jako antiflogistikum v obkladech při zánětu žil, na vředy, špatně se hojící rány a ekzémy. Podporuje epitelizaci bez nadměrné tvorby granulací.

Léčiva.
Droga je součástí Pulmoranu a Species pectorales Planta.

Poznámka.
Listy podbělu se někdy zaměňují za listy devětsilu nebo listy různých druhů lopuchu.