NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  PODRAŽEC.
Aristolochia clematitís, podražec křovištní (vlkovec obyčajný) †(jedovatý)
.
. Popis.
. Vytrvalá bylina 20 - 100 cm vysoká s plazivým větveným oddenkem. Lodyha je nevětvená, v horní části křivolaká, listy jsou střídavé, dlouze řapíkaté, zaokrouhleně srdčité, na okraji drobně pilovité, na rubu zelené. Květy sedí v úžlabních, 2 - 8četných vrcholičnatých svazečcích, mají žluté okvětí, naspodu yako,vité, výše úzce trubkovité, vpředu rozšířené ve vejčitý, jazykovitý cíp. Plod je hruštičkovitá tobolka velikosti vlašského ořechu. Dost často se plody netvoří. Nepříjemně páchne. Kvete od června do července.
.
. Výskyt.
. Podražec je rozšířený v Evropě a Asii. U nás se vyskytuje jen v teplejších krajích na okraji lesů, ve světlých hájích, na vinicích a v houštinách.
.
. Užívaná část.
. Nať (Herba aristolochiae).
.
. Sběr a úprava.
. Nať se sbírá v době květu od května do července seřezáváním. Suší se rychle ve stínu. Umělá teplota nemá překročit 40 °. Droga má charakteristický nepříjemný pach, chuť hořkou, ostrou a přitom balzamickou.
.
. Účinné látky a působení.
. Obsahuje kyselinu aristolochovou, hořčinu, například klematin, silice (0,4 %) a tříslovinu. Chemicky a farmakologicky je podražec málo prozkoumaný. V poslední době se však zjistilo, že kyselina aristolochová podporuje účinek antibiotik a látek proti rakovině a příznivě ovlivňuje působení některých hormonů. Celá droga mírní křeče; podporuje obranné mechanismy v těle, ovlivňuje přeladění organismu u chronických a recidivujících onemocnění.
.
. Užití.
. Při vnitřním užití je na závadu jeho jedovatost, podobně jako u kolchicinu. Zevně lze užít drogu v nálevu (2 polévkové lžíce řezané drogy na šálek vody) k přípravě koupelí, obkladů, při bércových vředech, hnisavých ranách, proleženinách, kožních ekzémech apoď, poněvadž podporuje epitelizaci bez nadměrné tvorby granulací.
.
. Poznámka.
. Někdy se užívá také kořen, který se sbírá na jaře nebo na podzim. Skoro stejný účinek mají i jiné druhy podražce, např. podražec velkolistý (Aristolochia macrophylla Lam.).