NÁVRAT DO REJSTOÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  POSED.

Bryonia dioica Jacq., posed dvoudomý †(jedovatý)

Popis.
Vytrvalé byliny se silnými, řepovitě tlustými, vně žlutými kořeny a s otáčivými nebo popínavými, špinavými až 3 m dlouhými lodyhami, které mají jednoduché úponky. Listy jsou řapíkaté, střídavě postavené, dlanitě 5 – 7laločné. Květy jsou poměrně drobné, různppohlavní, podobného složení jako květy okurky; skládají úžlabní strboulovitá, hroznovitá nebo vrcholičnatá květenství. Plody jsou hladké, kulaté a dužnaté vícesemenné bobule velikosti hrachu. Kvete v červnu až září.

Výskyt.
Posed je původem z jižní Evropy. U nás zdomácněl zejména v teplejších oblastech, kde se vyskytuje často v křovinách a pobřežních houštinách.

Užívaná část.
Kořen (Radix bryoniae albae).

Sběr a úprava.
Kořen se sbírá na podzim,rychle se omyje,nakrájí v terčky a ve stínu se suší. Při umělém sušení nesmí teplota překročit 45 °. Droga má odporný pach, hořkou a ostrou chuť. Při delším skladování ztrácí kořen účinnost.

Účinné látky a působení.
Obsahuje glykosidy bryonin, bryonidin, bryodulkosid, tříslovinu, fytosteriny, pryskyřičnaté látky (bryoresiny) a stopy silice. Působí silně projímavě, diureticky a vyvolává zvracení. Šťáva posedu místně dráždí pokožku a po delší době způsobuje záněty a puchýře.

Užití.
Nebezpečné laxativum a diuretikum. Pro silnou jedovatost a dráždivý účinek se dnes od jeho užití upouští. Otravy se projevují podrážděním žaludku, prudkými kolikovými bolestmi ve střevech, vysokou horečkou, rychlým povrchním dechem a krví v moči. Droga se občas ještě dnes používá ve zvěrolékařství.

Poznámka.
Posed je známá rostlina, vhodná ke krytí plotů, loubí a zahradních besídek. Proti posedu dvoudomému je posed bílý jednodomý. Posed bílý má bobule černé, posed dvoudomý šarlatově červené.