NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  POTMĚCHUŤ.
Solunům dulcamara, (lilek) potměchuť, †(jedovatý)

Popis.
Jedovatá, až 2,5 m vysoká vytrvalá bylina s plazivým oddenkem a popínavou nebo poléhavou lodyhou, naspodu zdřevnatělou. Listy jsou různotvárné, celokrajné, hoření střelovité se dvěma odstávajícími oušky, nejčastěji vejčitě kopinaté až srdčité. Drobné modrofialové květy má uspořádány do vrcholičnatých lat Mají na každém cípu dvě zelené skvrny. Plody jsou vejčité, leskle červené bobule. Kvete od června do srpna.

Výskyt.
U nás se vyskytuje na stinných místech a ve vlhkých křovinách, náplavech řek, na pasekách a rumištích.

Užívaná část.
Výhonky 2 - 3leté (Stipites dulcamarae).

Sběr a úprava.
Lodyhy se sbírají v pozdním podzimu (říjen) nebo na počátku jara (březen-duben). Po odstranění listů se rozřežou a pak přirozenou teplotou usuší. Dětem sběr rostliny nesvěřujeme!

Účinné látky a působení.
Obsahuje velmi rozdílné množství glykoalkaloidů. Obsah je závislý na prostředí. Jsou to například alfa, beta, gamasoladulcidin, soladulcamarin a soladulcidin-tetrosid. Účinnou součástí je solanin. Droga obsahuje až 11 % tříslovin. Přezkoušení by zasluhovaly starší údaje o glykosidní hořčině dulcamarinu a sladce chutnajícím dulcarinu. V lodyhách je solanin jen v malém množství.
Potméchuť ovlivňuje látkovou výměnu a působí také diureticky; někdy udávaný narkotický účinek nebyl prokázán.

Užití.
Na doporučení lékaře se může použít při revmatismu, dně a chorobách výměny látkové (Extractum a Sirupus dulcamarae). Osvědčuje se také u chronických ekzémů, psoriázy a jiných kožních afekcí. Ve větším množství rozrušují glykoalkaloidy červené krvinky.

Poznámka.
Než málo užívaný lilek potměchuť je dnes zajímavější lilek ptačí (Satanům avículare laciniatum Forst), jednoroční mohutná bylina až 150 cm vysoká s pérovi-tě stříhanými listy a modrofialovými květy s oranžovým středem. U nás byla šlechtěna pro potřeby průmyslu léčiv. Sbírá se jednou do roka (listy, později i nať).
V průmyslu se používá jako suroviny k izolaci solasodinu, potřebného pro parciální syntézu steroidních hormonů. Listy a nať se většinou zpracovávají syrové. Obsahují jedovaté glykoalkaloidy solasonin, solasodin, solamargin, třísloviny a barviva.