NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  POTOČNICE.
Nasturtium officinale R. Br., potočnice lékařská

Popis.
Vytrvalá bylina až 90 cm vysoká, podobná řeřišnici luční. Má hranatě rýhovanou dutou lodyhu nesoucí dost masité, lichpzpeřené listy složené z více zubatých lístků a bílé květy se žlutými prašníky. Květy skládají hrozen, který se za plodu prodlužuje. Plody jsou naduřelé, srpovitě prohnuté šešule s bezžilnými chlopněmi. Visí na odstálých, hluboce sehnutých stopkách. V pouzdrech mají semena ve dvou řadách. Kvete od června do července.

Výskyt.
Je to rostlina cirkumpolární, u nás celkem vzácná. Roste u potoků a pramenů od nížin do horského pásma.

Užívaná část.
Nať (Herba nasturtii aquatici).

Sběr a úprava.
Nať se sbírá před květem a za květu od května do července. Po seřezání se rychle suší. Pach čerstvě rozetřených listů je ostrý, kořenitý, chuť ředkvičkovitě palčivá.

Účinné látky a působení.
V nati je glykosid glukonasturciin, poskytující fenylethylhořčičnou silici, dále hořčinu a za čerstva vitamín C, A a E.
Pro poměrně značný obsah vitamínu C se používá jako vyhovující zdroj vitaminózní. Podporuje chuť k jídlu, příznivě působí při poruchách trávicího traktu a má také cholekinetický účinek.

Užití.
Jako cholagogum a roborans vnitřně ve formě nálevu (třikrát denně 1 - 2 polévkové lžíce na šálek vody), někdy také ve formě šťávy (3krát denně 3 polévkové lžíce pětkrát zředěné vodou) při trávicích potížích, při špatné vyprazdňovací a koncentrační schopnosti žlučníku, žlučových kaméncích a chorobách žlučových cest. Čerstvou nať lze použít při sezónním nedostatku vitamínu C v potravě.
Podávání čerstvých výtažků může vyvolat zánět sliznice močového měchýře, a proto se šťáva musí užívat velmi opatrně.
Potočnice se v léčitelství dnes užívá jen zřídka, poněvadž máme daleko účinnější prostředky.

Poznámka.
Z listů se upravuje při jarních kúrách salát. Semena se užívají obdobně jako semena hořčice.