NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  PRŮTRŽNÍK.
Herniaria glabra, průtržník lysý
Herniaría hirsuta, průtržník chlupatý


Popis.
Drobná jednoletá až vytrvalá bylina s kulovitým oddenkem a s lodyhami lysými, přitisklými k zemi, bohaté větvenými a zpravidla chmýřitými, žlutavě zelenými. Listy má přisedlé, palisty malé, blanité. Velice drobné zelenavé, pětičetné květy jsou hroznovitě shluklé v mnohokvětá nebo chudokvětá úžlabní klubíčka. Často tvoří podlouhlé, listnaté hlavy. Průtržník chlupatý je průtržníku lysému velmi podobný. Liší se hlavně tím, že má lodyhy, listy i květy hustě chlupaté. Plod je nažka obklopená kalichem. Kvetou od července do srpna.

Výskyt.
Jsou rozšířeny v celé Evropě, hlavně na suchých, písčitých a kamenitých místech, na polích a mezích.

Užívaná část.
Nať (Herba herniariae).

Sběr a úprava.
Nať se sbírá v době květu rostliny v květnu až srpnu. Někdy je možno na podzim provést ještě druhé seřezávání. Hlavní účinné látky (saponiny) jsou obsaženy především v listech. Nejvhodnější doba sběru je pozdní odpoledne. Suší se ve stínu. Použije-li se umělé teplo, nemá teplota přestoupit 40°. Za čerstva je rostlina bez vůně. Po usušení droga z průtržníku chlupatého voní po kumarinu a má mírně škrábl avou chuť.

Účinné látky a působení.
Obsahuje saponiny, silici (asi 0,06 %), herniarin (methylester umbelliferonu, derivátu kumarinu) a asi 1,8 % flavonů. Účinné látky se snadno rozkládají.
Účinkuje dezinfekčně a uvolňuje křeče horních a dolních močových cest.

Užití.
Vnitřně v nálevu jako spazmolytikum a dezinficiens (2 - 3 čajové lžičky řezané drogy na šálek vody, 2 šálky denně) hlavně při zánětu močového měchýře, při tvorbě kaménků a močového písku, při ledvinové kolice, chronických chorobách ledvin a sníženém vylučování tekutin z těla. Také jako prostředek tišící bolest. Užívá se nejčastěji v kombinaci s močovými dezinficienciemi, jako například s listy medvědice, brusinky apod. Může nahradit některá cizozemská diuretika.

Poznámka.
Název Herniaria je odvozen z latinského slova hernia - průtrž, protože se dříve průtržník užíval při kýle.
Obě uvedené byliny se někdy zaměňuji za průtržník šedý (Hemiaňa incana Lam.), podobný průtržníku chlupatému. Roste na kamenitých, písčitých nebo vápencových půdách, má hustě chlupaté lodyhy, podlouhle vejčité až kopinaté listy a tobolky uzavřené úplně v kalichu.