NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  PUŠKVOREC.
Acorus calamus, puškvorec obecný

Popis.
Vytrvalá bylina až 150 cm vysoká s husté kroužkovaným plazivým oddenkem až 3 cm tlustým a 50 cm dlouhým. Z oddenku vyrážejí trojhranné, listům podobné a na bázi červené stvoly a mečovité listy. Stvoly zakončuje květní palice zprvu zelená, později světle hnědá. Plod je podlouhlá bobule naspodu s vytrvalým kalichem. Plody u nás ne-dozrávají. Puškvorec se množí vegetativně. Kvete v červnu a červenci.

Výskyt.
U nás roste hlavně v rybnících, bažinách a tůních, rovněž na březích a ve vlhkých příkopech.

Užívaná část.
Oddenek (Radix calami, Radix acorí), loupaný oddenek (R. c. mundata).

Sběr a úprava.
Vybírá se z bahna na podzim od září do listopadu ve druhém až třetím roce růstu. Po důkladném očištění se rozřeže na kusy a suší se ve stínu nebo uměle při teplotě nejvýš 40°. Silnější od-denky je dobře před sušením rozpůlit Někdy se loupou. Sušený kořen se má snadno lámat, lom má být krátký a zrnitý a jemně porézní. Droga má pach pronikavě aromatický, chutná kořenitě a hořce.

Účinné látky a působení.
Obsahuje až 3,5 % silice,hořčinu akorin a akoretin, látky slizové, tříslovinu, cholin, fytoncidy aj. Silice obsahuje hlavně asaron (7 - 8 %), terpeny a seskviterpeny.
Velmi podporuje trávení v žaludku a ve střevě tím, že povzbuzuje vylučování trávicích šťáv a všeobecně podporuje látkovou výměnu. Má mírný diuretický účinek. Ovlivňuje křečovité stahy při nadýmání a průjmech. Užívá se také jako prostředek diaforetický. Pro obsah silice a hoř-činy je zařazován do skupiny aromaticko-hořčinných látek.

Užití.
Vnitřně jako stomachikum a amarum v nálevu (l lžíce řezaného oddenku - asi 5 g - se přeleje čtvrt litrem vroucí vody a ponechá 15 minut stát) při žaludečních a střevních obtížích, nechutenství, zánětech žaludeční sliznice, meteorismu apod.
Zevně jako hyperemizující prostředek k překrvení kůže a jako přísada do koupelí posilujících nervovou soustavu (200 - 250 g na lázeň).
Puškvorec se užívá také v prášku (3krát denně na špičku nože před jídlem).

Poznámka.
Kromě lékárenské formy podáni, například v tinktuře, extraktu apod. užívá se puškvorec i v jiných formách, například kandovaný nebo v žaludečním likéru, kde se obyčejně kombinuje s jinými drogami, například s kořenem hořce, andělíky, natí zeměžluči, s plody fenyklu, kmínu, s listy hořkého jetele aj.