NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  PÝR.
Agropyrum repetíš P. Beauvois, pýr plazivý

Popis.
Vytrvalá tráva až 150 cm vysoká, s plazivým, dlouhým, článkovaným, slámově žlutým oddenkem, který je až 3 mm tlustý. Konce výhonků jsou opatřeny tuhými šupinami, kterými se mohou provrtat i tvrdou zemí a jílem. Z oddenkových uzlin vyrůstají kolénkovitá stébla. Listy jsou tmavě zelené nebo Sedě ojíněné, zřídka přes 15 mm široké. Květy a plody jsou uspořádány v ploché řídké klasy, mezi nimiž je stéblo vlnitě zprohýbané. Plody jsou světle hnědé obilky. Kvete od června do srpna.

Výskyt.
Pýr je obávaný a nepříjemný plevel, u nás hojně rozšířený na polích, lukách, u cest, v příkopech od nížin do hor.

Užívaná část.
Oddenek (Radixgraminis).

Sběr a úprava.
Sbírá se na podzim v září a v říjnu obyčejně při vláčení polí. Důkladně se omyje v tekoucí vodě, zbaví se vedlejších kořenů a listů a syrový se rozřezává.
Suší se pokud možno rychle, nejlépe na slunci. Usušený je bez pachu, chuť má mdle nasládlou. Suchou drogu je nutno uchovávat v dobře uzavřených nádobách, poněvadž rychle přijímá vlhkost a snadno plesniví.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hlavně polyfruktosany, inulin a triticin, saponin, neznámý glykosid, kyselinu křemičitou, sliz, enzym mesoinosid a látky málo prozkoumané.
Působí mírně diureticky (patrně vlivem saponinu), projímavě a jako slizový prostředek.

Užití.
Vnitřně jako mírné diuretikum v nálevu (1 polévková lžíce řezaného oddenku se přelije 1/4 litrem vroucí vody a ponechá asi 15 minut stát). Čaj se podává několikrát denně. Používá se při zánětech dolních cest močových a močového měchýře, při revmatismu a také při kožních vyrážkách. Je vhodný pro diabetiky, poněvadž obsahuje inulinu příbuznou sloučeninu triticin, poskytující při hydrolýze fruktózu. Používá se hlavně v lidovém léčitelství.

Poznámka.
Droga se produkuje hlavně na Slovensku. Pýr je dobrou vývozní surovinou. V poslední době byly v droze zjištěny glykosidy, jež mají kardiotonický účinek.