NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  RDESNO HADÍ KOŘEN.
Polygonům bistoria, rdesno hadí kořen

Popis.
Vytrvalá, až 1 m vysoká bylina s tenkou větvovitou, podélně rýhovanou lodyhou a dužnatým, esovitým nebo dvakrát zakřiveným, červenohnědým oddenkem, zevně vrásčitým. Přízemni listy jsou podlouhle vejčité, lodyžnf mírně srdčité až kopinaté, zúžené v křídlatý řapík. Lodyhu zakončuje statný, klasovitě stažený hrozen bleděrůžových, zřídka bílých květů s pětičlenným okvětím. Plody jsou malé nažky. Kvete v červnu a červenci

Výskyt.
Hadí kořen roste od Arktidy až do jižní Evropy, u nás hlavně na vlhkých lukách a U potoků, zvláště v hornatých krajích.

Užívaná část.
Oddenek (Radix bistortae).

Sběr a úprava.
Oddenek se sbírá záhy zjara nebo na podzim. Řádně se očistí, zbaví vedlejších kořenů a suší se na slunci nebo při umělé teplotě nepřesahující 40°. Podle potřeby je možno před sušením oddenky rozřezat v několikacentimetrové kousky.
Droga je téměř bez pachu a chutná silně svíravě.

Účinné látky a působení.
Hlavní obsahovou složkou jsou třísloviny (15 - 20 %), které působí svíravě, protizánětlivě a protiprůjmo-vě. Protiprůjmový účinek podstatně zvyšuje značné množství škrobu. Oddenek má stejně tříslovin jako dubová kůra nebo oddenek mochny nátržníku, plody borůvky apod. Je též velmi cennou domácí náhradou cizozemského ratanhového kořene.

Užití.
Vnitřně jako adstringens a obstipans v nálevu (1 - 2 čajové lžičky řezaného oddenku na šálek vody, 2 - 3 šálky denně). Slouží jako svíravý a slizový prostředek při zánětech střevní sliznice, nespecifických průjmech s krví. Zevně se používá ve formě kloktadla při zánětech dutiny ústní a horních cest dýchacích.

Léčiva.
Látky z drogy jsou součástí přípravku Ga - Fo.

Poznámka.
Rostlina byla vždycky prostředkem proti jedům. Její žlutohnědě barvící kořen se doporučoval na rány po uštknutí zmijí. Uváděl se též jako prostředek proti molům. Oddenek obsahuje antrachinony a má protizánětlivé účinky jako krušina nebo reveň.