NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  REVEŇ.
Rheum palmatum, var tanguticum Maximowicz, reveň dlanitá, odrůda tangutská

Popis.
Statná vytrvalá bylina až 3 m vysoká s mohutným oddenkem, dlouhými vedlejšími kořeny a oddenkovými hlízami, které rok co rok mohutní. Má velké šťavnaté listy dlouze řapíkaté, až l m dlouhé, široce srdčité, dlanitě dělené v podlouhle vejčité úkrojky. Červenohnédě zbarvená a proužkovaná žlutá dutá lodyha je zakončena latovitě chomáč-kovitým květenstvím, které stojí v úžlabí korunovitých listenů. Květy má drobné, obojaké, bčlavé nebo červené. Květenství se v době zrání silně protahuje. Plod (nažka) je trojkfídlý, až 10 mm dlouhý a asi 8 mm široký, červenohnědý až hnědý. Kvete v červenci a srpnu.

Výskyt.
Je domácí v Číně a Tibetu. Dnes se pěstuje v některých evropských zemích, také u nás.

Užívaná část.
Oddenek (Radix rhei).

Sběr a úprava.
Oddenky se sbírají na podzim v 3. až 5. roce. Rychle se omyjí, zbaví vedlejších částí, oloupou, rozpůlí a suší, nejlépe rozvěšené na provazech v průvanu. Umělá teplota při sušení nemá překročit 50°. Droga má silný charakteristický pach a slabě kořenitou a hořkou chuť.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hlavně rheum-emodin, antrachinonové sloučeniny, třísloviny, glykosidy glukogalin a tetralin, organické kyseliny (oxalovou), fytoncidní látky a estrogeny. Antrachinonové sloučeniny dráždí sliznici tlustého střeva, zvyšují střevní peristaltiku, a tím působí projímavě. Podle dávky drogy se uplatňuje různý účinek. V malé dávce (až 0,5 g) působí třísloviny, které svírají a staví, ve velké dávce (1 - 3 g) antraglykosidy, které působí projímavě. Souhrn glykosidů se označuje jako rheopurgarin.

Užití.
Jako laxativum a stomachikum. Vnitřně v prášku, často v kombinaci ještě s jinými prostředky. Rebarbora se užívá k povzbuzení chuti k jídlu a jako regulátor stolice při chronických zánětech střev. Pro dětskou praxi je nejvhodnější reveňový sirup.
Při menších dávkách se po projímavém působení dostaví někdy dodatečně zácpa. Rebarbora se nesmí užívat při močovém písku, ledvinových kaméncích a jiných chorobách močového ústrojí.