NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  ROSNATKA.
Drosera rotundifolia, rosnatka okrouhlolistá

Popis.
Vytrvalá hmyzožravá bylina 10 - 20 cm vysoká s nitkovitými kořeny a přízemni listovou růžicí. Listy jsou dlouze řapfkaté, listová čepel je terčovitá a je opatřena dlouhými červenými žláznatými chlupy, které vylučují slizovité kapky. Stvoly jsou tenké a jsou zakončeny řídkými klasovitými vijany bílých květů.
Plodem je tobolka Kvete od června do srpna.

Výskyt.
Je rozšířena téměř po celé Evropě na rašelinných a mokrých loukách. U nás roste zejména na Třeboňsku, v okolí Jindřichova Hradce, na Šumavě, v Krkonoších a Krušných horách. Je to rostlina celkem vzácná, u nás přísně chráněná. Dováží se. Pokusy s pěstováním byly neúspěšné.

Užívaná část.
Nať (Herba droserae).

Sběr a úprava.
Sbírá se nať na počátku květu (červen až srpen). Suší se ve stínu. Při umělém sušení nesmí teplota překročit 40°. Droga je bez pachu a má nahořklou a svíravou chuť. U nás je její sběr zakázán.

Účinné látky a působení.
Hlavní účinné látky nejsou dosud známé. Z objevených složek jsou to, proteolytický ferment droserin a drosenon (chinon totožný s plumbaginem), kyselina benzoová, červené barvivo a antibakteriální látky. Proteolytické enzymy obsažené v žláznatých chloupcích rozpouštějí bílkoviny a umožňují "masožravosť rostliny.
Droga se užívá k uvolnění křečí hladkého svalstva a k odhlenění. Působí mírně močopudně a snižuje hladinu krevního cukru. Chinonové sloučeniny potlačují růst některých baktérií. Po požití čaje z rosnatky se zbarvuje moč tmavě, což se vysvětluje zvýšeným rozpadem fenolových derivátů v moči.

Užití.
Vnitřně jako antisklerotikum, diuretikum, sekretolytikum a expektorans v nálevu (2 - 3 čajové lžičky řezané natě na šálek vody pít obden) nebo v tinktuře (3krát denně 10 - 20 kapek s vodou) hlavně proti křečovitému a dlouhotrvajícímu kašli, astmatu, zánětu průdušek apod. Lidově se užívá při nemocech stáří, hlavně arterioskleróze a cukrovce. Účinek není dosud potvrzený a je nejistý.

Léčiva.
Extrakt z drogy je obsažen v expektoračním léčivu Tussilen.

Poznámka.
Někdy je v droze obsažena nať rosnatky dlouholisté (Drosera longi-folia). Podobá se rosnatce okrouhlolisté, jen listy má delší, úzce klínovité a znenáhla přecházející v dlouhý řapík. U nás se také vyskytuje, je rovněž chráněnou rostlinou. Rosnatka okrouhlolistá je cennější.
Rostliny jsou pozoruhodné tím, že jsou hmyzožrayé. Sedne-li na list nějaký hmyz, chlupy se skloní, zachytí ho a žlázky začnou vylučovat trávicí tekutinu. To se děje u mladých listů, starší už nejsou dráždivé. Fermenty, podobné žaludečním pepsinům, obsahují také kyselinu mravenčí; při přípravě čaje se teplotou ničí.