NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  ROUTA.
RútagraveotensL. subsp. hortensis(Miller) Gams, routa vonná, odrůda zahradní (rúta voňavá) †(jedovatá)

Popis.
Stále zelený keřík nebo polokeř vysoký až 80 cm s bohatě větvenou osou, zčásti zdřevnatělou, uvnitř žlutou. Listy jsou 2 - 3krát peřenodílné, až 15 cm dlouhé, žlutavě zelené. Jsou silné, dužnaté a v procházejícím světle žláznatě tečkované. Žluté květy v bohatých vrcholcích dosahují velikosti asi 12 mm a mají 4 - 5 zelenožlutých korunních plátků. Plody jsou drobné mnohosemenné tobolky. Modrošedá až černošedá semena jsou srpovitě zahnutá. Kvete od června do září.

Výskyt.
Je domovem v jižní Evropě. U nás se tu a tam pěstuje, zejména v zahrádkách, někdy i na polích jako aromatická rostlina.

Užívaná část.
Nať (Herba rutae), někdy list (Foliům rutae).

Sběr aúprava.
Nať se sbírá v době květu v květnu a červnu, stejně jako list. Čerstvá šťáva dráždí pokožku, proto je nutné routu sbírat opatrně. Suší se ve stínu. Schne pomalu. Umělá teplota při sušení nemá překročit 40°. Droga má charakteristický kořenitý pach a kořenitě nahořklou chuť.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hlavně silici (0,14 %), glykosid rutin, tříslovinu a hořčinu a také fotosenzibilizující furokumari-ny, které mohou vyvolat kožní zánět Větvičky s listy obsahují více rutinu než kvetoucí větve. Nejvyšší výtěžek je v červenci. Rutin je příbuzný vitamínu P (citrinu), který snižuje lomivost krevních kapilár. Routa povzbuzuje chuť k jídlu a působí proti hlístům. Má účinky mírně sedativní a spazmolytické. Velké dávky vyvolávají závratě a příznaky celkové nevolnosti až omámení. Routová silice je ve větších kvantech jedovatá. Při požití čerstvé natě může nastat slinění, zduření jazyka a záněty střevní.

Užití.
Vnitřně jako stomachikum, spazmolytikum, antiskleroti-kum, zevně jako derivační prostředek a ve velkých dávkách jako aborti-vum. Vzhledem k jedovatosti rostliny je nutno postupovat s největší opatrností, routa se nesmí užívat např. při těhotenství (překrvuje malou pánev). Připravuje se v nálevu (l kávová lžička, tj. asi 2,5 g řezané drogy do půl litru vody, nechat 8 hodin vyluhovat) při nervových onemocněních, při bušení srdce na nervovém podkladu, při návalech krve do hlavy a při klimakterických obtížích. Rovněž při poruchách žaludečních a střevních.
Zevně jako derivační prostředek ve formě koupelí při kožních nemo-cech a při hnisavých a špatně se hojících ranách.

Poznámka.
Nať se užívá také k destilaci silice. Routa se někdy pěstuje jako me-donosná rostlina.