NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  ROZCHODNÍK.
Sedum acre, rozchodník prudký, †(jedovatý)

Popis.
Tučnolistá, vytrvalá, trsnatá bylina jen asi 5 - 15 cm vysoká s tenkým větevnatým oddenkem a vystoupavými, střechovitě listnatými lodyhami, jež jsou jednak jalové, jednak ukončené chudým květenstvím. Dužnaté, široce vejčité oblé a hladké listy mají ostře palčivou chuť. Květenství, tvořené z několika vijanů, je složeno ze sytě žlutých drobných květů s pěti kališními lístky a s pěti plátky korunními. Plody jsou měchýřky. Kvete v červnu a červenci.

Výskyt.
Rozchodník je rozšířený v celé Evropě. U nás se hojně vyskytuje na slunných stráních a skalách, na zdech a sutích, na mezích, náspech a písčinách.

Užívaná část.
Nať (Herba šedi acris).

Sběr a úprava.
V červnu a v červenci se sbírá kvetoucí nať a ve stínu se suší. Při umělém sušení nesmí teplota překročit 35°. Droga je bez pachu, chutná slizovitě, ostře až pepřově.

Účinné látky a působení.
Až dosud se zjistil alkaloid sema-din a flavonový glykosid rutin. V přiměřených dávkách snižuje krevní tlak a vyvolává zčervenání pokožky. Ve velkých dávkách působí bolesti hlavy, zvracení a lehké omámení. Je sotva pravděpodobné, že silnou dráždivost kůže, eventuálně i očí způsobuje pouze alkaloid semadin. Předpokládá se, že v rozchodníku existuje ještě jiná, silnější a dosud neprozkoumaná sloučenina.

Užití.
Vnitřně v nálevu jako hypotenzivum (1 čajová lžička řezané drogy na šálek vody, 2 dávky denně) nebo v prášku (3krát denně 1 g v oplatkách) v lidovém léčitelství při arterioskleróze a vysokém krevním tlaku. Zevně k léčení hnisavých ran a vředů, hemeroidů a plísňových afekcí. Jako rubefaciens nejčastěji ve formě masti, která způsobuje prokrvení kůže. Protože větší dávky nálevu z rozchodníku vyvolávají zvracení, užívají se někdy při otravách, když je třeba vyprázdnit žaludek.